IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската централна банка: Икономиката ще нарасне с 0,75% в края на годината

Въпреки постоянните затруднения при доставките на суровини и проблемите с намирането на персонала повечето компании се развиват добре

14:26 | 09.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Според оценки на централната банка на Франция френската икономика ще нарасне с 0,75% през четвъртото тримесечие, предава Ройтерс.

Въпреки постоянните затруднения при доставките на суровини и проблемите с намирането на персонала повечето компании се развиват добре, съобщи френският регулатор.

„Това връщане към нивата отпреди кризата се случва по-рано, отколкото очаквахме преди – спечелихме около едно тримесечие време“, каза главният икономист на централната банка Оливие Гарние. Ако прогнозата за четвъртото тримесечие е вярна, то ръстът за годината ще бъде около 6,75%, добави той.

Националната статистическа агенция Insee обяви през миналата седмица, че втората по големина икономика в еврозоната е нараснала с 3% през третото тримесечие. Това означава, че брутният вътрешен продукт почти се е върнал на нивото, на което бе преди кризата с коронакризата.

Броят на безработните в страната е намалял с 203 хил. до 3,3 милиона през третото тримесечие на годината. Международният валутен фонд (МВФ) вярва, че Франция ще постигне силен икономически растеж от 5,8% тази година, след спад от 8% през миналата година. След това - през 2022 г., тя трябва да постигне увеличение от 4,2%.

Френската икономическа активност се разрасна бързо през последните месеци, след като премахването на ограниченията за Covid-19 отприщи бум в потребителските разходи. Въпреки че фабричното производство беше забавено от трудностите с доставките, индустрията на Франция съставлява по-малък дял, отколкото при икономиката на Германия например, и е специализирана в области, които са пострадали по-малко.

Тези ограничения също могат да бъдат облекчени. Проучването на централната банка показа, че делът на бизнес лидерите, възпрепятствани от затруднения в доставките, се стабилизира на 56% през октомври, слагайки край на четири месеца нарастване. В строителството тази мярка спадна до 58% от 62%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още