IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската централна банка отново повиши прогнозата си за растежа до 6,7%

Омикрон вариантът няма да попречи на икономическото възстановяване, смятат от финансовата институция

15:37 | 08.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Френската централна банка за пореден път повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2021 г., съобщи Ройтерс. През юни от финансовата институция очакваха 5,8% ръст, а през септември очакванията бяха ревизирани в посока нагоре до 6,3%. Днешните данни за разширяване на икономиката с 6,7% през 2021 г. са на фона на изгледите, че новият вариант на коронавируса омикрон не влияе върху икономическото възстановяване.

„Френският растеж продължава да е стабилен. Ръководителите на компаниите са малко по-предпазливи относно бъдещето, но успяхме да настигнем предкризисните нива миналия септември и сега вече сме над тях“, заяви гуверньорът на банката Франсоа Вилроа дьо Гало пред RTL radio.

„Според нашите прогнози френският растеж ще достигне 6,7% - цифрата е много по-висока спрямо тази от първата половина на годината и е най-високата от повече от 50 години насам“, каза още Вилроа.

Според него засега френският растеж е изправен пред два основни риска – недостиг на работна ръка и недостиг на доставки. Той също така посочи, че следващата година инфлацията в страната ще се забави, като има вероятност към края на 2022 г. инфлационното равнище да е под 2 на сто.

Втората най-голяма икономика в еврозоната надмина повечето очаквания през последните месеци, след като кампанията на страната за ваксинация набра скорост през второто тримесечие и ограниченията заради коронавируса бяха облекчени, позволявайки на повечето бизнеси да заработят отново.

Но както много други европейски страни, Франция също се бори с повторното разпространение на заразата, предизвикано от делта варианта, като се подготвя за справяне и с омикрон щама.

Премиерът Жан Кастекс заяви в понеделник, че нощните заведения ще бъдат затворени преди Коледа, а мерките за социална дистанция ще бъдат затегнати, но изключи възможността за ново блокиране, тъй като близо 90% от хората, отговарящи на условията, вече са ваксинирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още