IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската централна банка повиши очакванията си за растежа

Прогнозата за инфлацията обаче беше коригирана в низходяща посока

16:59 | 09.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Франция повиши леко прогнозата си за икономиката на страната за тази и следващата година. Същевременно обаче институцията сви очакванията си за инфлацията за 2018 г. във втората по големина икономика на еврозоната и постави под съмнение целта за свиване на бюджетния дефицит през тази година в рамките на договорения за ЕС лимит от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), предава Ройтерс.

Според централните банкери БВП на страната ще се повиши с 1,4% тази и с 1,6% идната година, а това представлява леко повишение спрямо предишните прогнози от декември 2016 г. Те бяха за експанзия от съответно 1,3% и 1,4%. За 2019 г. очакванията са за растеж от 1,5 на сто.

Макар че икономиката, подобно на по-широката икономика на еврозоната, се възстановява по-бързо от очакваното, управителят на банката Франсоа Вилерой де Гало казва в интервю за местното радио Classique, че смекчената парична политика все още е оправдана за блока. 

„Икономическият растеж продължава да се подобрява, ние не сме виждали толкова силен ръст от поне 5 години насам“, казва той. По думите му подобряваща се международна търговия ще подкрепи силно бизнес активността в страната. Същевременно той отбелязва, че потребителските разходи ще са по-слаба подкрепа, отколкото са били през последните години, защото повишаването на заплащането на труда изостава от ръста на инфлацията.

След като френската инфлация се ускори с едва 0,3 на сто през миналата година преди всичко заради ниските цени на енергията, централната банка очаква индексът на потребителските цени да нарасне с 1,2 на сто през тази година и ще запази същото ниво и през следващата година (под досегашната прогноза за увеличаване с 1,4 на сто).

Освен това публичните финанси в страната ще достигнат дефицит от 3,1 на сто от БВП през тази година при планиран дефицит в размер на 2,8 на сто. Така страната отново ще надмине залегналите в Маастихските критерии изисквания за дефицит до 3 на сто от икономическото производство, макар че предишният президент Франсоа Оланд обеща през настоящата година да бъде спазено това правило. Въпреки че новият президент Еманюел Макрон и неговото правителство обявиха вече, че се придържат към ангажимента, финансовият министър Жерард Дарманин поясни пред Le Monde, че постигането на дефицит от 2,8 на сто е „много оптимистична цел“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още