IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската икономическа активност остава с 5% под нивата отпреди пандемията

Централната банка на страната очаква активността да се стабилизира до февруари на фона на частичните блокади, наложени от правителството

10:56 | 09.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Френската икономическа активност в момента се е стабилизирала на 5% под нивата отпреди коронакризата, докато правителството на страната се въздържа от налагането на пълна национална блокада за овладяване на пандемията, съобщава Bloomberg, цитирайки френската централна банка. 

След като през ноември икономическата активност на страната се понижи със 7% спрямо равнището отпреди пандемията, тя се възстанови частично през декември, като се очакваше да се стабилизира до февруари, според месечно проучване на централната банка на Франция, обхващащо 8500 компании и проведено между 27 януари и 3 февруари.

„Изправена пред тежък шок, френската икономика се представя добре като цяло“, посочва гуверньорът на регулатора Франсоа Вилроа дьо Гало в интервю за Groupe EBRA. „Тази устойчивост е както приятна изненада за края на 2020 г., така и източник на успокоение за 2021 г.“, изтъква той.

Вилроа потвърди прогнозата на централната банка за 5-процентен ръст на икономиката през 2021 г., която той определи като „стабилна и доста предпазлива“.

Франция Франция

И все пак ситуацията може да се промени бързо, ако правителството предпочете да наложи допълнителни ограничения за овладяване на вируса. Според статистическа агенция Insee подобна блокада може да доведе до свиване на икономиката през първото тримесечие.

„Оценките са заобиколени от голяма несигурност, тъй като те зависят от развитието на здравната ситуация“, посочват от френската централна банка. Според нейни служители икономиката на страната ще отбележи растеж близо до нулата, ако активността задържи темпа от януари и февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още