Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Френската икономическа активност остава с 5% под нивата отпреди пандемията

Централната банка на страната очаква активността да се стабилизира до февруари на фона на частичните блокади, наложени от правителството

Френската икономическа активност остава с 5% под нивата отпреди пандемията

Снимка: Bloomberg L.P.

Френската икономическа активност в момента се е стабилизирала на 5% под нивата отпреди коронакризата, докато правителството на страната се въздържа от налагането на пълна национална блокада за овладяване на пандемията, съобщава Bloomberg, цитирайки френската централна банка. 

Още по темата

След като през ноември икономическата активност на страната се понижи със 7% спрямо равнището отпреди пандемията, тя се възстанови частично през декември, като се очакваше да се стабилизира до февруари, според месечно проучване на централната банка на Франция, обхващащо 8500 компании и проведено между 27 януари и 3 февруари.

„Изправена пред тежък шок, френската икономика се представя добре като цяло“, посочва гуверньорът на регулатора Франсоа Вилроа дьо Гало в интервю за Groupe EBRA. „Тази устойчивост е както приятна изненада за края на 2020 г., така и източник на успокоение за 2021 г.“, изтъква той.

Вилроа потвърди прогнозата на централната банка за 5-процентен ръст на икономиката през 2021 г., която той определи като „стабилна и доста предпазлива“.

И все пак ситуацията може да се промени бързо, ако правителството предпочете да наложи допълнителни ограничения за овладяване на вируса. Според статистическа агенция Insee подобна блокада може да доведе до свиване на икономиката през първото тримесечие.

„Оценките са заобиколени от голяма несигурност, тъй като те зависят от развитието на здравната ситуация“, посочват от френската централна банка. Според нейни служители икономиката на страната ще отбележи растеж близо до нулата, ако активността задържи темпа от януари и февруари.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕС е внесъл почти два пъти по-малко стоки от Великобритания до февруари