IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската икономическа активност се възстановява до 95% от предпандемичните нива

Очаква се нивото на безработица във Франция да нарасне до около 9,5% до края на годината от 7,1% през второто тримесечие

13:04 | 08.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

През август икономическата активност във Франция се възстановява до около 95% от нивата отпреди коронакризата, като се очаква този процес да се развие слабо до края на годината, посочва националната статистическа агенция Insee, цитирана от Bloomberg. 

Големите публични разходи относно защитата на работниците и бизнеса подкрепят домакинствата в условия на криза и подхранват рязкото възстановяване на потреблението, след като блокировките приключиха през май. Въпреки че тази подкрепа ще продължи и през следващите месеци, съществува несигурност относно овладяването на пандемията и как потребителите ще харчат своите спестявания.

„Спадът на брутния вътрешен продукт беше по-слабо изразен от очакваното, но несигурността относно здравната ситуация ни кара да понижим очакванията относно темповете на възстановяване“, посочват от Insee в своята икономическа актуализация.

франция франция

Тъй като някои индустрии са изправени пред дългосрочни щети, икономиките по света се сблъскват с перспективата да не възвърнат напълно своите нива на активност отпреди кризата. Въпросът пред правителствата е дали да продължат да предоставят помощ на нежизнеспособни предприятия или да ги изоставят като част от по-широкото преструктуриране.

Insee очаква нивото на безработица във Франция да нарасне до около 9,5% до края на годината от 7,1% през второто тримесечие.

Агенцията се придържа към предишната си прогноза за 9-процентен спад на БВП за тази година, като активността ще се възстанови до около 96% от предпандемичните нива до края на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Ти да видиш! Свръхотличници! И това е "Въпреки че тази подкрепа (от публичните разходи) ще продължи и през следващите месеци, съществува несигурност относно овладяването на пандемията и как потребителите ще харчат своите спестявания." Толкова много въпросителни, но те са възстановили 95% от икономическата активност.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още