IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската икономика е на прага на най-голямото свиване от Втората световна война

За всеки две седмици блокада, френският брутен вътрешен продукт изтрива по 1,5% от стойността си, предупреждава регулаторът

10:28 | 08.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Френската икономика вероятно ще отчете през първото тримесечие на годината най-голямото си свиване от Втората световна война, а перспективите за останалата част от годината се влошават значително на фона на масовите блокади за ограничаване на разпространението на коронавируса, сочат данни на Френската централна банка. 

Оценката на регулатора за спад от 6% е поредният ясен сигнал за икономическия натиск от шока сред европейските икономики от едновременния срив в търсенето и предлагането. Спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) за тримесечието може да се сравнява само с 5,3-процентното свиване, регистрирано около масовите стачки през май 1968 г., съобщава Bloomberg.

Подобно на статистическата агенция на страната Insee, централната банка трябваше да промени начина си на измерване, за да се опита прецени ситуацията. Тя използва високочестотни данни - включително картови трансакции и заявления за обезщетение при безработица - за да потвърди резултатите от месечното си проучване, покриващо 8 500 предприятия.

франция франция

В индустрията най-рязък спад в активността се забелязва при автомобилния и машиностроителния сектор, докато хотелиерството и ресторантите са най-силно засегнати от сектора на услугите. Като цяло от централната банка заявиха, че загубата на активност за една седмица на национална блокада е около 32%. В същото време Insee изчислява загубите на 35%.

Проучването на Френската централна банка също показа, че фабриките работят само на 56% от капацитета си, спрямо 78% през февруари, което е рекордно ниско ниво.

Тази загуба на активност означава, че за всеки две седмици изолация БВП на Франция за 2020 г. ще се понижава с 1,5%, посочва регулаторът.

От банката предупредиха , че реалната загуба на продукция може да бъде различна, тъй като предприятията и потребителите се адаптират към по-продължителното блокиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още