IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската икономика е нараснала по-силно от очакванията през пролетта

Конюнктурата бе в застой в началото на годината, а възходът започна в средата на май с премахването на много ограничения

10:57 | 30.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

С постепенното отваряне на икономиката след острата коронавирусна криза през пролетта френското стопанство се ускорява малко по-бързо от очакваното. Брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил от април до юни с 0,9% в сравнение с предходното тримесечие, както съобщи базираната в Париж статистическа служба Insee в петък. 

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха 0,8% за второто тримесечие. Икономиката бе в застой в началото на годината. Възходът започна в средата на май с премахването на много ограничения. Тъй като многобройни магазини и ресторанти успяха да отворят отново след блокирането, наложено на 31 март, потреблението беше силно стимулирано.

Въпреки това френската икономика е вероятно да расте много по-бавно от германската през пролетта. Експертите, анкетирани от Ройтерс, очакват германският БВП, данните за който трябва да бъдат представени в 11 часа българско време, да расте по-бързо - с 2%.

При блокирането заради коронавируса в Германия в началото на годината икономиката рязко се срина, докато във Франция застина почти на място. Международният валутен фонд (МВФ) вярва, че Франция ще постигне силен икономически растеж от 5,8% тази година, след спад от 8% през миналата година. След това - през 2022 г., тя трябва да постигне увеличение от 4,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още