IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската икономика може да нарасне с 19% през третото тримесечие

От статистическата агенция на страната обаче прогнозират икономически спад от 17% през второто тримесечие

12:19 | 08.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Nathan Laine/Bloomberg</p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Френската икономика трябва да се възстанови рязко през втората половина на годината след безпрецедентния спад през първите две тримесечия поради блокадата срещу разпространението на коронавируса, съобщиха от държавната статистическа агенция INSEE в сряда.

Втората по големина икономика в еврозоната вероятно се е свила със 17% през второто тримесечие след спад от 5,3% през първото тримесечие, посочват от INSEE, цитирани от Ройтерс.

Икономиката трябва да се възстанови с 19% през третото тримесечие и още 3% през четвъртото, като активността ще бъде с от 1% до 6% по ниска от нивата отпреди кризата до декември, добавиха от агенцията.

От INSEE изчислиха, че икономиката ще се свие 9% на годишна база. Това би било най-лошата рецесия на Франция от началото на статистиката през 1948 г. Въпреки това оценката на агенцията е по-благоприятна от 11-процентовия спад прогнозиран от правителството при последното преразглеждане на бюджета за 2020 г.

Правителството постави Франция под една от най-строгите блокади в Европа в средата на март, но икономиката преминава през "постепенно, но рязко възстановяване" в седмиците след като властите започнаха да премахват ограниченията след 11 май, посочват от INSEE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още