IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската икономика може да се свие с 20% през това тримесечие

Според най-оптимистичните прогнози втората по големина икономика в еврозоната ще отчете спад от 8% на годишна база

13:09 | 27.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Adrienne Surprenant/Bloomberg</p>

Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg

Икономиката на Франция е напът да се свие 20% през второто тримесечие в сравнение с предходните три месеца, докато страната излиза от националната блокада срещу коронавируса, информира Ройтерс, позовавайки се на изчисленията на официалната статистическа агенция INSEE.

Това ще отбележи рязко влошаване на рецесията във Франция, след като втората по големина икономика в еврозоната се сви с 5,8% през първото тримесечие.

От INSEE поясняват, че икономиката може да свие 8% на годишна база през 2020 г. Но това е най-оптимистичният сценарий, при който активността се връща към нивата преди кризата до юли.

INSEE изчислява, че икономическата активност на Франция се движи с около 21% под нормалните нива, след като блокадата от средата на март бе отменена на 11 май. Активността е спаднала с 33% в началото на май.

Потребителските разходи бяха само 6% под нормалните нива, тъй като на повечето магазини им бе разрешено да отворят врати отново след близо два месеца. За разлика от това в началото на май този показател отчиташе спад от 33%.

Ежемесечно проучване от INSEE показа, че доверието на потребителите продължава да намалява през май, спадайки до най-ниското си ниво от януари 2019 г., когато страната беше в хватката на антиправителствените протести.

Загрижеността на домакинствата за общата икономика остава през май на равнища, невиждани от началото на статистиката през 1972 г., докато опасенията за безработицата са най-силни след световната финансова криза през 2009 г.

Междувременно бизнес доверието се подобрява от рекордно ниските си нива през април, но остава доста занижено, показа отделно месечно проучване на INSEE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Colossus
преди 3 години
Като гледам днес пазарите, май на никой не му пука, нито от безработица, нито колко щяла да се свие икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още