Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Френската икономика се справя по-добре през април въпреки ограниченията

Промишлеността и строителството се връщат почти към нормалното си състояние, с изключение на автомобилния и самолетния сектор

Френската икономика се справя по-добре през април въпреки ограниченията

Гуверньорът на централната банка Франсоа Вилерой дьо Гало. Снимка: Bloomberg

Френската икономика се забавя леко през април поради затягането на ограниченията заради коронавируса, намалявайки опасенията, че затварянето на училища ще доведе до по-голямо свиване, съобщи Bloomberg.

Централната банка на Франция обяви, че активността ще спадне до 7% под нивата отпреди кризата през април, след като президентът Еманюел Макрон наложи по-строги ограничения за пътуване и затвори училищата и детските ясли. Активността през март се забави по-слабо от очакваното благодарение на услугите, индустрията и строителството, според месечното проучване на банката.

Френският финансов министър Брюно льо Мер предупреди, че последният набор от мерки ще забави икономическия растеж през тази година. И все пак данните на централната банка потвърждават това, че европейските икономики се оказват по-устойчиви, отколкото преди една година, въпреки че са принудени да наложат трети кръг от блокади заради броя на заразените с коронавирус.

 „Заедно се научихме да работим с вируса“, ​​каза гуверньорът на централната банка Франсоа Вилроа дьо Гало по френското радио, като добави, че през април активността „намалява по-малко, отколкото се опасявахме“.

„Промишлеността и строителството се връщат почти към нормалното, с изключение на автомобилния и самолетния сектор“, каза Вилроа.

„По-широкото разпространение на дистанционната работа и по-доброто управление на мерките за социална дистанция допринесоха за не толкова дълбок спад“, коментира главният икономист Оливие Гарние. По-малко сектори са спрели да работят в сравнение с преди година, повече магазини остават отворени, а възстановяващата се световна търговия подкрепя производството, каза той.

Априлското проучване сред 8 500 фирми установи, че най-рязко намалява активността в сектора на услугите – основно в автомобилната индустрия, хотелиерството и отдиха.

Вилроа очаква икономиката да отчете лек ръст през първото тримесечие. Той добави, че централната банка не ревизира прогнозата си за растеж от 5,4% през 2021 г. „Това означава, че френската икономика явно ще расте повече от средното за Европа тази година“, каза Вилроа.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април