IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската икономика ускорява ръста си след изборите

През текущото второ тримесечие на годината централната банка очаква БВП да нарасне с 0,5 на сто

14:54 | 12.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Строителен обект в близост до пристанището на Кан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строителен обект в близост до пристанището на Кан. Снимка: Ройтерс

Френската централна банка счита, че икономиката на страната ще продължи възхода си и след парламентарните избори, предава Ройтерс.

През текущото второ тримесечие на годината се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 0,5 на сто, с което банката потвърждава досегашната си прогноза. През миналото тримесечие беше отчете растеж от 0,4 на сто.

Според централните банкери по-сериозно ускорение се отчита в сектора на услугите и строителството, докато развитието на индустрията остава на почти едно и също ниво.

От победата на Еманюел Макрон на президентските избори насам пазарите зачеркнаха опасенията си за политически рискове пред втората по големина икономика в еврозоната.

След първия тур на парламентарните избори в неделя неговата партия La Republique en marche успя да спечели мнозинство, което почти ѝ гарантира отварянето на пътя към широкомащабни реформи.

Европейската комисия предвижда икономиката на Франция да нарасне през тази година с 1,4 на сто след ръста от 1,2 на сто през 2016 г. За следващата година прогнозите са за експанзия на френската икономика от 1,7 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още