IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската инфлация се изстреля до нов връх през март

Индексът на потребителските цени е нараснал с най-бързия си темп от 1997 г. насам

12:27 | 31.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията във Франция е достигнала ново рекордно равнище, ускорявайки се по-силно от очакваното през март, пише Bloomberg. Движението на показателя е отражение на последиците от руската инвазия в Украйна и растящите предизвикателства пред централните банкери.

Индексът на потребителските цени, хармонизиран с Европейския съюз (ЕС), е нараснал с 5,1% през март - най-голямото увеличение в историята, откакто се води статистиката от 1997 г. насам.

За сравнение, през февруари потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната са нараснали с 4,1% на годишна база, докато през януари увеличението е било в размер на 3,3 на сто.

Медианните прогнози в анкета на медията бяха за повишение от 4,9% през третия месец. От 19 икономисти 13 са очаквали по-нисък резултат.

Причина за повишението са били поскъпналите енергия, храни и услуги. Инфлацията при стоките леко се е свила от 2,2% през февруари до 2,1% през март.

Данните в четвъртък са предшествани от статистиките за покачването на цените в Испания и Германия, които също показаха нови върхове на измерителя.

Бързо ускоряващата се инфлация увеличава натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвите от рекордно ниските им равнища. Въпреки това гуверньорът Кристин Лагард няколкократно заяви, че лихвените повишения може да се случат месеци след прекратяването на покупките на облигации през третото тримесечие и че те ще са постепенни.

"Френската инфлация нарасна повече от очакваното през март, но все още е по-ниска спрямо други големи европейски икономики", заяви старшият икономист Маева Къзин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още