Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Френският централен банкер е срещу фиксирана дата за край на помощите

Вилроа дьо Гало призова страните от еврозоната да намалят високите си нива на дългове след края на кризата

Френският централен банкер е срещу фиксирана дата за край на помощите

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

На фона на продължаващата пандемия на коронавируса ръководителят на централната банка на Франция Франсоа Вилроа дьо Гало е  против определянето на крайна дата за програмата за закупуване на кризисни облигации на ЕЦБ.

„Подчертахме, че ще продължим с мерките си, докато кризата отмине“, каза членът на Съвета на ЕЦБ в интервю за германското издание Der Spiegel, публикувано в петък. „Предвид несигурната ситуация би било грешка да се вземе решение за крайна дата сега”. 

Следващото лихвено заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) е насрочено за 29 октомври.

Още по темата

През юни централните банкери увеличиха кризисната си програма за закупуване на облигации PEPP с 600 млрд. евро до 1,35 трлн. евро и удължиха покупките поне до края на юни 2021 година. Програмата е един от най-важните инструменти на централната банка в борбата срещу икономическите последици от вирусната пандемия.

Вилроа дьо Гало не изключи подновени мерки за подкрепа от ЕЦБ в интервюто. На последното си заседание регулаторът реши да преследва линия на спокойствие, заяви още той.

„Но това не означава, че сме сложили ръце в скута си. Ако входящите данни изискват по-силни мерки, ние разполагаме със средства и воля за действие”. В същото време той призова страните от еврозоната да намалят високите си нива на дългове след края на кризата.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Първите социални облигации на ЕС са били презаписани 13 пъти