IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският статистически институт понижи прогнозата си за ръста на страната

Търговският дефицит за август обаче се сви забележимо до 5 млрд. евро

10:19 | 07.10.11 г.
Френският статистически институт понижи прогнозата си за ръста на страната

Френският статистически институт Insee преразгледа прогнозата си за ръста на икономиката на страната за настоящата година до 1,7% от 2,1%, позовавайки се на редица фактори като значително влошаване на бизнес климат, напрежението около държавните дългове на редица страни от еврозоната, негативната икономическа статистика от САЩ, които водят до спад на световните борси, съобщи РИА Новости.

Докладът за положението в световната икономика бе публикуван от института вчера вечерта.

Върху ситуацията в света влияят и други събития като разрушителното земетресение в Япония и повишаването на цените на суровините на фона на изострянето на геополитическата ситуация в различни региони на света.

Нивото на безработицата в страната без данните от задморските департаменти по оценките на института през четвъртото тримесечие ще достигне 9,2% при 9,1% през второто тримесечие.

Експертите на Insee очакват инфлацията през годината да достигне своя връх през настоящия месец при ниво от 2,5%, докато за декември прогнозират леко забавяне до 2,3%.

Междувременно тази сутрин бяха публикувани данните за бюджетния дефицит и търговския баланс на Франция.

В края на август дефицитът във френския държавен бюджет е достигнал 102,8 млрд. евро, докато месец преди това е бил на ниво от 86,6 млрд. евро.

Регистрираният търговски дефицит за август от 5 млрд. евро обаче е по-нисък от този за юли, когато бе 6,4 млрд. евро, и изненада анализаторите, прогнозирали търговски дефицит от 6,3 млрд. евро за месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още