IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Габриел Махлуф: Инфлацията ще се забави през 2022 г. с облекчаването при доставките

Управителят на Ирландската централна банка не очаква ЕЦБ да повиши лихвите през тази година, въпреки че регулаторът е в готовност да го направи, ако е нужно

11:50 | 22.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията трябва да забави темп през 2022 г., тъй като проблемите във веригите на доставка и възходящият тласък при цените на енергията отшумяват, въпреки че е много вероятно инфлационното ниво да остане над 2% за еврозоната до края на годината,  заяви управителят на Ирландската централна банка (ИЦБ) и член на Европейската централна банка (ЕЦБ) Габриел Махлуф, цитиран от Bloomberg. 

Той посочва, че не очаква ЕЦБ да повиши лихвените проценти през 2022 г., въпреки че служителите на регулатора ще останат бдителни по отношение на инфлацията.

„Голямото предизвикателство“ ще бъде да наблюдаваме всякакви ефекти от втори цикъл на инфлацията, като например нарастване на заплатите без съответно увеличение на производителността, изтъква той. „Ако забележим рискове от подобен вид, докато трае вторият кръг от ефекти, тогава определено ще предприемем действия в ЕЦБ“, добавя Махлуф.

Потребителските цени в еврозоната нараснаха с рекорден годишен темп от 5% през декември след увеличение от 4,9% месец преди това.

„Очакваме спад на инфлацията през тази година“, споделя управителят на ИЦБ. „Вероятно – в еврозоната – инфлацията ще остане (на ниво) над 2% през цялата тази година, но все пак ще се забави спрямо предишния си темп“, добавя той.

На фона на продължаващото икономическо възстановяване паричната политика може да бъде затегната в сравнение с последните две или три години, въпреки че темпът остава „несигурен“ и трябва да се изчака, посочва още Махлуф.

Въпреки че Английската централна банка (АЦБ) повиши лихвените проценти през декември, а ЕЦБ очаква Федералният резерв на САЩ да направи това на следващото си заседание, Европа действа малко по-бавно, за да види как се развива връщането към нормалното, заключва централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Сега съответните органи на европейска власт ползват грешна теза за основна същина на инфлацията. С този подход е невъзможен траен успех срещу повишение на цени в еврозоната. Сегашният неправилен метод за емитиране на евра е водещата причина за инфлация в еврозоната. Европейското стопанство е поразено от паричната грешка. Европейската централна банка няма капацитет за устойчиво прекратяване на инфлация. Запазването на злокобната европейска парична политика завишава щетите. Защо се запазва водещата причина за инфлация в еврозоната? Постижимо е устойчиво развитие. Премахването на съдбовната европейска парична грешка зависи от волята на европейската власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още