IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GameStop влиза на пазара на криптовалути и NFT

Компанията създава специално подразделение и вече е наела над 20 специалисти

14:20 | 07.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/TANNEN MAURY</em></p>

Снимка:  EPA/TANNEN MAURY

Американската компания за продажби на компютърни игри GameStop създава подразделение, което да разработи пазар за незаменяеми токени (non-fungible token, NFT) – форма на базиран на блокчейн актив, която сертифицира собственост върху дигитален обект, както и да установи партньорства с криптовалути, като по този начин компанията навлиза в популярни бизнес области, докато се опитва да промени основния си бизнес с видеоигри.

Според източници на Wall Street Journal търговецът на дребно е наел повече от 20 души, които да управляват звеното, което изгражда онлайн център за купуване, продаване и търговия с NFT върху виртуални активи за видеоигри, като дрехи на аватари и оръжия. Компанията иска от избрани разработчици и издатели на игри да публикуват NFT на нейния пазар, когато той стартира по-късно тази година, казват източниците.

Но това не е всичко - GameStop също така е близо до подписване на партньорства с две криптокомпании за споделяне на технологии и съвместни инвестиции в разработването на игри, които използват блокчейн и NFT технология, както и други проекти, свързани с NFT. Търговецът на дребно очаква да сключи подобни споразумения с дузина или повече криптокомпании и да инвестира десетки милиони долари в тях през тази година, твърдят запознатите източници.

Базираната в Грейпвайн, Тексас, GameStop работи за възстановяване на бизнеса си след няколко години на загуби. През миналата година компанията беше в центъра на лудостта на борсовата търговия, която повиши цената на акциите ѝ след нарастване на интереса и оптимизма от страна на индивидуалните инвеститори.

Тогава частните инвеститори се сговориха в Reddit срещу големите хедж фондове. Неочакваното покачване на цената на акциите предизвика голямо вълнение на фондовия пазар. И сега инвеститорите обърнаха внимание на новината. Opensea, най-известният пазар за NFT, наскоро беше оценен от инвеститорите на 13,3 млрд. долара.

Книжата на GameStop се изстреляха с над 22% в следборсовата сесия в четвъртък, след като The Wall Street Journal съобщи за плановете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още