IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гарантирането на депозитите в турски лири успокои инвеститорите

Турските граждани превалутираха в турски лири спестявания на стойност 1-1,5 млрд. долара след обявяването на мярката за гарантирани местни влогове

14:35 | 21.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

По време на волатилната търговия във вторник турската лира поскъпна с 15% след отбелязан рекорден спад в предишната сесия, съобщава Ройтерс. Причина за рязкото покачване на цената на валутата бе изказване на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че ще бъде представена мярка за гарантиране на влоговете в местна валута.

В своя реч късно в понеделник Ердоган представи няколко стъпки, чрез които да се облекчи тежестта от отслабналата валута върху турците и те да бъдат насърчени да държат спестяванията си в местна валута вместо в долари.

Правителството пое ангажимент да гарантира депозитите в лири, което изстреля цената на валутата с 25% в посока нагоре в даден момент в понеделник – това е най-големият възход в рамките на един ден, отчетен някога.

Освен това правителството обеща да покрие и разликата в стойността между доларовите депозити и тези в лири. Над половината от местните спестявания са в чуждестранни валути и в злато поради обезценяването на лирата през годините, сочат данни на турската централна банка.

Според председателя на Асоциацията на банките в Турция Алпаслан Чакар хазната ще може да покрие разходите по мярката, която потенциално може да се окаже скъпа и инфлационна инициатива.

„Около 1 млрд. долара бяха продадени на пазара след изявлението“, посочи Чакар. Според изчисления на трима банкери спестявания на стойност около 1-1,5 млрд. долара са били конвертирани в лири в понеделник вечерта.

В същото време турските петгодишни суапове за кредитно неизпълнение скочиха на 613 базисни пункта – това е най-високото ниво от май 2020 г. насам, според данни на IHS Markit.

Тази година цената на турската лира спадна до рекордно ниски нива поради опасения от инфлационна спирала, предизвикана от натиска на Ердоган за парични облекчения. В рамките само на последния месец валутата е загубила около 40% от стойността си, а в най-ниските си моменти тя бе с около 60% по-евтина на годишна база.

„Представяме нова финансова алтернатива на гражданите, които искат да успокоят опасенията си, произлизащи от ръста на обменните курсове“, каза Ердоган след заседание на правителството, повтаряйки позицията си в подкрепа на политиката на ниските лихви.

Старши банкер заяви, че е необходимо първо да се дадат конкретни параметри и регулации, преди да бъде въведена мярката за гаранции, добавяйки, че не е ясно как ще се облагат допълнителните средства, дадени от правителството. „Как и кога ще плати хазната разликата? Ще плаща веднъж на всеки три месеца или на всеки шест? Това не е ясно“, казва банкерът, пожелал анонимност.

Докато правителството посочи скокът в цената на лирата в понеделник като голяма победа, то икономисти, които няколкократно заявиха, че икономическата програма на Ердоган, базирана на ниски лихви, е безразсъдна, очакват инфлацията да се забърза до 30% догодина. Към момента тя е над ниво от 21 на сто.

От септември насам централната банка, под натиска на Ердоган, е смъкнала лихвения процент с 500 базисни пункта.

Според някои икономисти новите мерки, които ще натоварят хазната, са ефективно прикрити завишения на лихвите, които може да не намалят натиска за продаване на лирата.

„Може да има опасни последици“, заяви ръководителят на икономическия департамент в университета Bilkent в Анкара Рефет Гурканяк. Според старши пазарния анализтор в Oanda Asia Pacific Pte. Джефри Хали възходът миналата вечер е бил „майката на всички възходи за денонощие“, но все още не е ясно как правителството ще изпълни новите мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още