Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Георги Найденов: Големите икономики няма да се справят адекватно с нова криза

Икономистът обясни, че глобалната икономика влиза в синхронизирано забавяне и синхронизирано охлаждане

Георги Найденов: Големите икономики няма да се справят адекватно с нова криза

Георги Найденов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

" Големите икономики няма да могат да реагират адекватно на нова криза", заяви икономистът Георги Найденов в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Капитализмът до някаква степен не трябва да бъде поправян, но той е като автомобил, който се износва и който трябва да бъде ремонтиран или преструктуриран по някакъв начин. Има много интересни сравнения относно нарастващото неравенство в САЩ и преразпределянето на богатствата, защото 1% от най-богатите хора в САЩ имат състояние, колкото 90% от най-бедните, което е най-лошият показател от 1930 г. насам. В момента децата, които израстват в САЩ, с цел да изкарват повече от родителите си, са около 50%. Този процент е бил близо 90 през 1970 г,, което води до нарастващия популизъм на левицата. Ако тези размери продължават да се увеличават с такива темпове, рано или късно ще доведат до революция“, обясни Найденов.

Критиките към предложението на данъчната реформа в САЩ за преразпределянето на богатствата са, че това няма да облагодетелства средната и ниската класа, а ще се прелее в бонуси. Според икономиста така може да се създаде сериозен конфликт по линия на доходите.

Георги Найденов добави, че глобалната икономика влиза в синхронизирано забавяне и синхронизирано охлаждане.

„Има и други показатели, които са свързани с това, че Италия изпадна в рецесия, Германия избегна на косъм изпадането в рецесия, но нейните показатели продължават да се влошават. Китай също е със занижени прогнози за 2019 г. Единствената икономика, която расте, и то благодарение на фискални и парични стимули от държавата, е индийската“, каза още Найденов.

„През 2019 г. няма да има глобална рецесия, ще има изпускане на парата. Все още нерешеният търговски спор между САЩ и Китай до някаква степен отдръпва инвеститорите, което може би ще има по-дългосрочен ефект върху тези икономики от гледна точка на това, че губейки доверието на потенциалните инвеститори, това означава невъзможност за увеличаване на производителността на дадена икономика“, коментира гостът.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ама то ако бяха подготвени да се справят адекватно тогава няма да се случи тази бъдеща криза за която се говори нали ?

Още от Новини
Заявленията при безработица в САЩ достигнаха петседмично дъно