IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия – основният печеливш от стимулите на ЕЦБ?

Страната има най-добрите условия в Европа за поглъщане на лесните пари на Европейската централна банка, пише WSJ

10:55 | 02.02.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия – основният печеливш от стимулите на ЕЦБ?

Германия – най-големият противник на новата програма за стимулиране на Европейската централна банка (ЕЦБ), е напът да се окаже най-печелившата страна от усилията за подпомагане на икономическата активност в 19-членния валутен блок пише Wall Street Journal.

През януари ЕЦБ представи програма в опит да извади еврозоната от нейното икономическо забавяне. Оповестените мащабни стимули за над 1 трлн. евро бяха аплодирани от повечето инвеститори, политици и бизнесмени от региона и по света.

Но в Германия – най-голямата икономика в Европа и основният стълб на европейския континент, решението бе посрещнато с неодобрение от страна както на политическите лидери, и така и на населението. Това бе така въпреки стабилната експортна структура на икономиката, добре капитализираните банки и стабилните трудови пазари, които осигуряват на страната най-добрите условия в Европа за поглъщане на лесните пари на ЕЦБ.

Президентът на традиционно консервативната централната банка на Германия Йенс Вайдман посочва, че сериозните стимули на ЕЦБ ще разширят още както дълговете, така и проблемите с конкурентоспособността на еврозоната. Според него програмата ще е положителна за страни като Италия и Франция, които ще стабилизират своите пазари на труда и ще могат да осъществят нужните реформи. Ефектите за Берлин обаче ще са по-скоро негативни, посочва той.

Опозицията на Германия отчасти отразява икономическите различия и сложната задача за изработване на единна парична политика за 19-те страни от еврозоната. Ходът на Берлин също така подчертава постоянния философски спор между Германия и повечето от страните от региона за това как Старият континент трябва да противодейства на финансовата и икономическа криза, избухнала след 2008 г.

Въпреки цялостните негативни сигнали от властите в Германия предимствата на програмата на ЕЦБ може да "избледнеят" в противопоставяне с дългосрочните рискове пред еврозоната. "Не е необходимо тя (програмата за количествени улеснения на ЕЦБ – бел. ред.) да залее цялата еврозона, за да се пребори с пожарите в отделните страни", казва Карл-Лудвиг Клей, главен изпълнителен директор на германската фармацевтична компания Merck KGaA.

"Германия винаги има дългосрочен хоризонт и е по-критична за вторичните и третичните ефекти на политиките", посочва пък Дирк Шумахер, старши икономист в Goldman Sachs.

Непосредствено след като ЕЦБ обяви намеренията си, германските пазари аплодираха хода ѝ. Индексът DAX се покачи с близо 10% през тази година и с почти 5% след знаменателната пресконференция на Марио Драги, в която бяха обявени стимулите от по до 60 млрд. евро на месец до поне септември 2016 г.

Новината за програмата повлия и на германските държавни облигации. Доходността по книжата с падеж след десет години, която бе над 1% през септември 2014 г., докосна рекордно дъно от под 0,3% в деня след заседанието на ЕЦБ. Облигациите с падеж до пет години пък преминаха на отрицателна територия, което практически означава, че Берлин печели от отпускането на заеми на кредиторите.

Експортно ориентираната Германия се очаква да получи тласък и от по-евтиното евро. Единната валута спадна с над 15% спрямо зелените пари в последните шест месеца, за да се търгуват около 1,13 долара – развитие, което ще помогне на германските износители.

"Теоретичният модел предполага, че спадът на еврото спрямо кошницата от други основни валути ще донесе на икономиката на еврозоната paстеж от 0,3 процентни пункта", посочва Карстен Бржески, икономист в ING Bank.

Но ефектът от количествените улеснения ще варира в широки граници. Германия и Холандия, които изнасят значителна част от продукцията си извън еврозоната, ще бъдат най-благоприятствани, отчитайки растежи на БВП от по над 0,5 процентни пункта. По-слабите икономики на Испания и Франция пък ще се възползват по-малко.

Икономистите на Nomura виждат Германия да се възползва от поевтиняването на еврото около два пъти повече от Франция. С оглед на външната търговия, която представлява повече от 70% от германския БВП, износът е жизненоважен за икономиката на страната.

Според Герт Персман, професор по икономика в Университета в Гент, покачването на балансовото число на ЕЦБ ще повдигне германския БВП с около 0,3 процентни пункта повече от тези на Испания и Италия. Причината: банките в Германия са доста по-добре капитализирани, отколкото много от техните европейски конкуренти, което им позволява повече свобода на действие в отпускането на заеми.

Германските домакинства също изглеждат по-добре позиционирани да канализират щедростта на ЕЦБ. През януари доверието на потребителите удари 13-годишен връх според данни на изследователската група GfK. Нивото във Франция пък остана доста под дългосрочната средна стойност.

Други класове германски активи също ще се възползват. Цените на имотите в Германия спаднаха между 2001 г. и 2007 г., но сега се покачват с по 10% годишно в някои градове. А тенденцията на ниски цялостни разходи на домакинствата може да ги изпрати и още по-далеч.

Германските критици на програмата на ЕЦБ посочват, че растящите цени на активите ще имат ограничен ефект. Малко над половината от германските домакинства притежават домовете си според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, което е доста под средното за Европа – 71%. Междувременно пък ниската доходност по държавните облигации ограничава търсенето на капитали.

Това е част от причината, поради която много германци се противопоставят на плановете за стимулиране на икономиката. "По същество по-бедните 60% от населението има спестявания по своите сметки. Като се имат предвид текущите лихвени проценти, изграждането на богатство е невъзможно за тях", коментира проф. Марсел Фрацшер, ръководител на базирания в Берлин Институт за икономически изследвания DIW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Еми тва е - които иска да е самостоятелен и да управлява да си седне на *** и да работи здраво. В днешно време икономическата свобода не ти е родово пожизнено право или подарък при пълнолетие.Който не иска да го превземат да не е мързелувал и да не е разчитал на социални привилегии или безсмислено профукване на кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Да де ама виж нещата откъм гледната точка на търтеите - днес и стимулите не са това, което бяха едно време. Не отиват при най-ревящите и закъсалите а при най-произвеждащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
pecan
преди 9 години
аз съм по склонен да се довера на мнението на Йенс Вайдман особено когато става въпрос за Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още