IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия донесе на заводите в еврозоната най-доброто им представяне от 2 години

Въпреки това секторът на услугите се свива през септември, което понижи и общия индекс на мениджърите по поръчките за валутния блок

13:40 | 01.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Промишленото производство в еврозоната се увеличава с най-бърз темп от над две години насам благодарение на резкия скок в търговията, който помага на глобалната икономика да се възстанови от коронавирусната рецесия, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Продукцията, новите поръчки и доверието на бизнеса се подобряват, показват данните за септември на IHS Markit. Но в същото време компаниите продължават да съкращават работни места - поредният сигнал, че те са скептични относно устойчивостта на настоящото възстановяване.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността за еврозоната достига 53,7 пункта през септември от 51,7 през предходния месец, в съответствие с предварителните стойности. При услугите PMI индексът обаче се свива осезаемо до 47,6 пункта от 50,5 пункта месец по-рано. Така той пада под прага от 50 пункта, който разделя свиването от разширяването.

Промишлената активност обаче се оказва недостатъчна, за да компенсира услугите и общият PMI за еврозоната намалява до 50,1 пункта през септември от 51,9 пункта за август, успявайки на косъм да остане в сектора на разширяването.

След рязкото първоначалното възстановяване след отмяната на строгите ограничения инерцията се забави, а новият пик на пандемията увеличава риска от повторни ограничения. Въпреки че Европейската централна банка очаква възстановяването да продължи, експертите предупредиха, че напредъкът ще е бавен и неравен в 19-членния блок.

През септември Германия е генерирала около половината от ръста на промишленото производство в еврозоната. Активността нараства по-умерено в останалата част от региона и е в застой в Гърция и Ирландия.

„Различните резултати в износа обясняват голяма част от разликата между националните производствени тенденции, като Германия е отявленият лидер по растеж през септември“, заяви Крис Уилямсън, икономист на IHS Markit.

Данните от Азия в четвъртък показаха смесена картина. Индексът за производството в Индия се покачва до 8-годишен връх, свиването на производството в Япония се забавя, а показателите за Индонезия и Малайзия се понижават.

Условията в производствения сектор в Югоизточна Азия „остават предизвикателни в края на третото тримесечие”, посочва Луис Купър, икономист на IHS Markit.

В Китай икономическата активност продължава да трупа инерция през септември, като индексът на мениджърите по поръчките се повишава и за производствения сектор, и за сектора на услугите. Субиндексът за новите износни поръчки отчита ръст за първи път през тази година.

В еврозона секторите извън промишления изпитват трудности. Доставчиците на услуги, особено в хотелиерския и ресторантьорския бранш, понасят щетите от новите рестрикции за социални събирания, въведени в еврозоната с цел ограничаване разпространението на вируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още