IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е постигнала бюджетен излишък от 36,6 млрд. евро през 2017 г.

Окончателните данни за икономиката показват най-солиден растеж от шест години насам с ръст от 2,2%

17:13 | 23.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската икономика, най-голямата в Европа, е постигнала бюджетен излишък от 36,6 милиарда евро миналата година, обяви Федералната статистическа служба Destatis, цитирана от DPA. Според предварителната оценка той бе 38,4 милиарда евро, уточни агенцията.

През ноември Destatis обяви, че германската икономика вероятно ще нарасне със стабилния темп от 2,2 на сто
през 2017 година - най-бързия през последните 6 години, и ще отбележи осма поредна година на увеличение на брутния вътрешен продукт.

Икономисти прогнозират силен растеж и през 2018 г. Неотдавна германското правителство заяви, че очаква икономиката на страната да нарасне с 2,4 на сто тази година. 

От други данни на Destatis стана ясно, че икономиката на страната е нараснала в края на 2017 г. с 0,6% на тримесечна база благодарение на добър ръст на износа, като в рамките на цялата изминала година отбеляза най-солиден растеж от шест години насам, разширявайки се с 2,2%.

Брутният вътрешен продукт на водещата европейска икономика се увеличи през периода октомври - декември на миналата година на сезонно-коригирана база с 0,6% спрямо третото тримесечие, когато нарасна с 0,7%, потвърждавайки предварителните оценки.

Основен принос за растежа оказа същественото повишение с 2,7% на германския износ при увеличение на вноса с 2%, като позитивната нетна търговия допринесе с 0,5 процентни пункта към германската икономическа експанзия в края на 2017 г.

Правителствените разходи нараснаха за второ поредно тримесечие с 0,5%, добавяйки 0,1 процентни пункта към растежа на германската икономика.

Частното потребление обаче, което беше ключов двигател за експанзията на водещата европейска икономика, остана на нивото от предишното тримесечие, когато се сви с 0,2 на сто. Стагнация отбелязаха и общите дълготрайни бизнес инвестиции, след като през третото тримесечие те се повишиха с 0,4%, но в същото време инвестициите в машини и заводско оборудване нараснаха с 0,7%, докато инвестициите в строителството се понижиха с 0,4 на сто.

На годишна база растежът на БВП на Германия се ускори на календарно коригирана база до 2,3% от 2,2% през третото тримесечие, а на ценово коригирана база нарасна с 2,9% след повишение с 2,7% през предходните три месеца до края на септември 2017 година.

За цялата изминала година икономиката на Германия се разшири с 2,2% след повишение с 1,9% през 2016 година, отбелязвайки най-солиден растеж от шест години насам.

Германската статистика представи и други данни, според които нетното правителствено кредитиране през 2017 г. възлиза на 36,6 млрд. евро, което е най-големият бюджетен излишък от Обединението на Германия в началото на 90-те години на миналия век. Като процент от общия БВП излишъкът достигна през миналата година 1,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още