IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия избегна дефлацията през май

Потребителските цени отчитат нулев ръст на годишна база, а на месечна - 0,4 на сто

16:48 | 30.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в Германия неочаквано спряха своето понижение през май, предоставяйки добри новини за институциите като Европейската централна банка, които се затрудняват да насърчат инфлацията в еврозоната, съобщава Bloomberg. 

Докладът на германската статистическа служба Destatis сочи, че инфлацията през май е нулева на годишна база и 0,4 на сто на месечна база. Прогнозите на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за спад на потребителските цени от 0,1% на годишна база. През април инфлацията беше нулева, а цените се понижиха с 0,4 на сто спрямо предния месец.

Това е хармонизираният индекс, който се използва в изчисленията на европейските институции.

Индексът, който се ползва от федералните власти, показва ръст на инфлацията на годишна база от 0,1%.

Финалните резултати ще бъдат публикувани на 10 юни.

Данните от най-голямата икономика в еврозоната са знак, че перспективите за инфлацията във валутния съюз постепенно се подобряват. В четвъртък във Виена заседават членовете на Управителния съвет на ЕЦБ. Очаква се регулаторът да остави плана си за стимули без промяна, след като през март беше представен мащабен пакет нови мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още