IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия изведе промишлеността в Европа до най-добрия й месец от 2018 г.

Промишлените компании не са засегнати от новите ограничения заради коронавируса и помагат да ограничаването на спада на икономиката

15:54 | 04.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Промишленото производство в еврозоната е нараснало с най-бързия си темп от над 2,5 години през декември, носейки положителни новини в края на ужасяващата 2020 г. за икономиката на региона, предава Bloomberg.

Окончателните данни от месечните допитвания на IHS Markit показаха растеж, ръководен от Германия, където активността се е ускорила най-много от близо три години насам, а всички останали страни, включени в допитванията, също са показали подобрение спрямо ноември. Индексът за еврозоната е на ниво от 55,2 пункта, което е ръст спрямо 53,8 пункта през ноември, макар че е малко под първоначално обявените предварителни данни. Промишлено Промишлено

Подобрението се случва в момент, когато правителствата продължават да се борят с коронавируса. Последните ограничения за сдържане на разпространението му до голяма степен са ограничени до услуги като барове и ресторанти и позволяват на промишлените компании да продължат дейността си. Това ограничава спада на икономиката в сравнение с огромния срив през първата фаза на пандемията.

„Промишленото производство в еврозоната приключи 2020 г. с насърчително силна инерция. Но заради растящите случаи на коронавируса условията за търговия вероятно ще останат трудни в краткосрочен план и следователно ще ограничат растежа“, коментира Крис Уилямсън, икономист в IHS Markit.

Част от подобрението в заводите през декември, особено в Ирландия и Холандия, се дължи на временния тласък за търсенето от презапасяването на британските потребители преди Brexit в края на годината.

Резултатите може да не улавят в пълна степен нарушенията в края на декември. Франция временно спря трафика през Ламанша от Великобритания след откриването на нов, по-заразяващ щам на коронавируса.

В Азия индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността отбеляза подобрения в някои страни, въпреки че инерцията в Китай беше умерена. Официалният индекс на промишленото производство в страната се понижи през декември, след като достигна тригодишен връх. PMI на Caixin Media и IHS Markit се понижи до 53 пункта спрямо 54,9 пункта през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още