IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да се сблъска със слаб икономически тренд през второто тримесечие

Като значителни рискове са определени търговските конфликти, очакваното излизане на Великобритания от Европейския съюз и геополитическото напрежение

14:08 | 15.07.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената активност в Германия е слаба, а последните данни сочат забавяне на растежа в сектора на услугите, съобщават от германското министерство на икономиката, цитирано от Ройтерс. Това е поредният сигнал, че най-голямата икономика в Европа ще се сблъска с общ слаб икономически тренд през второто тримесечие.

„След слабото развитие, което се очертава през второто тримесечие, икономическият подем може да стане по-забележим отново, ако външната среда се успокои“, се посочва в доклад, публикуван в понеделник.

Като значителни рискове обаче са определени търговските конфликти, очакваното излизане на Великобритания от Европейския съюз и геополитическото напрежение.

Според Бундесбанк икономиката ще отчете лек спад през второто тримесечие.

Инвеститорите също смятат, че икономическата рецесия в Германия е неизбежна според проучването за настроенията на капиталовите пазари Sentix, което беше публикувано през миналата седмица. Индексът, измерващ настоящите условия и очаквания за най-голямата европейска икономика, спадна до най-ниското си ниво от близо три десетилетия насам.

Сходен измерител за случващото се в еврозоната пък се сви до най-ниското си ниво от 2014 г. насам.

Според данните успокояването на напрежението между САЩ и Китай по време на форума на Г-20 в Япония миналия месец не е успяло да вдъхне надежда на инвеститорите. Зависимостта на Германия от износа и китайския пазар означава дори още по-голяма несигурност докато спорът не бъде решен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още