IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отбеляза икономически растеж от 1,5% през 2014 г.

През четвъртото тримесечие най-голямата икономика в Европа най-вероятно е нараснала с 0,3% на тримесечна база, изчислява икономист

11:37 | 15.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия отбеляза икономически растеж от 1,5% през 2014 г.

Германия отбеляза икономически растеж от 1,5% през 2014 г. Това е най-доброто представяне на първата по големина икономка в Европа от три години насам, отбелязва Financial Times. Въпреки това годината ще бъде запомнена с това, че страната за малко не изпадна в рецесия.

Растежът от 1,5 на сто бе очакван от анкетираните от Ройтерс икономисти. Брутният вътрешен продукт на Германия нарасна едва с 0,1% през 2013 г.

Тримесечните данни обаче показват, че германската икономика губи инерция. След силно начало на 2014 г. страната едва избегна рецесията през третото тримесечие. Тогава Германия записа ръст от 0,1 на сто, след като се сви с толкова в периода април-юни.

Не е ясно с колко е нараснал БВП на страната през четвъртото тримесечие, тъй като данните все още не са публикувани. Но изхождайки от годишните данни, икономистът в ING Карстен Бржески коментира, че растежът през четвъртото тримесечие най-вероятно ще бъде в рамките на 0,3 на сто.

„Странен е навикът на Германската статистическа служба да публикува данни за БВП за цялата година преди всъщност да е изнесла данни за четвъртото тримесечие“, заявява икономистът.

„Според новите цифри германският БВП расте с 1,5% през 2014 г. По наше мнение това може да означава, че германската икономика най-вероятно е нараснала с 0,3% на тримесечна база през четвъртото тримесечие“, добавя той.

Добрият годишен темп на растеж едва ли ще се задържи. През октомври Берлин намали прогнозата за икономическия ръст за 2015 г. до 1,3%, подчертавайки повишаващите се опасения на правителството относно влиянието на стагнацията в еврозоната и забавянето на развиващите се пазари.

Данните за 2014 г. надхвърлят очакванията на Бундесбанк. През декември централната банка ревизира прогнозата си за растежа до 1,4% от предходните 1,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още