IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчете най-дълбокото си икономическо свиване за повече от десетилетие

Икономиката записа спад от 5% през 2020 г.

12:39 | 14.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германия отчете най-дълбокото си икономическо свиване за повече от десетилетие през миналата година, след като милиони компании и работници бяха засегнати от пандемията на коронавируса, съобщи Bloomberg.

Производството се е свило с 5% на фона на повтарящите се блокади и ограничения, показват предварителните данни на статистическата служба. Правителството записа бюджетен дефицит от 4,8% от брутния вътрешен продукт, най-големият от 1995 г. насам.

Германия е първата голяма икономика, която публикува данни за цялата изминала година и вероятно се е справила с кризата по-добре от останалите европейски държави. Икономистите изчисляват, че Франция и Италия ще отчетат спад от около 9%, а британският брутен вътрешен продукт може да е намалял с повече от 10%.

Трудностите продължават и през 2021 г., след като нова вълна на заразени принуди правителствата да продължат мерките. И все пак Германия досега се оказа относително устойчива, отчасти благодарение на голямата държавна подкрепа и големия си производствен сектор. 

Продажбите на дребно и промишлената активност бяха изненадващо силни в края на миналата година, което предполага, че икономиката може да е отбелязала лек растеж през последните три месеца.

Официалните данни за четвъртото тримесечие ще бъдат публикувани до края на този месец, въпреки че Федералната служба по статистика вероятно ще предостави прогноза по-късно днес.

В същото време канцлерът Ангела Меркел удължи мерките за борба с разпространението на коронавируса, като икономистите, анкетирани от Bloomberg, смятат, че оставянето на икономиката в застой до края на януари, ще доведе до свиване с около 1% през първото тримесечие.

Според анализаторите производството е било крепостта за Германия през кризата, тъй като фабриките се приспособиха по-лесно към ограниченията, отколкото фирмите, които разчитат на контакта с клиентите лице в лице. Секторът представлява около една пета от общата продукция на страната и вероятно ще спомогне за възстановяването след нарастването на глобалното търсене.

Ресторантите, хотелите и търговията със стоки, които не са от първа необходимост, ще останат затворени поне до края на януари. Бавният старт на ваксинационните кампании в региона добавят още несигурност.

Bundesbank остава оптимист обаче, че възстановяването на Германия ще продължи след края на зимата. С нарастването на икономическото доверие в еврозоната, президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард също изрази увереност във възстановяването на валутния блок тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още