IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчете най-висока инфлация от 1992 г.

Това е шестият пореден месец на повишение на цените, отбелязва Destatis

21:11 | 10.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Инфлацията в Германия е достигнала през ноември 5,2 процента на годишна основна - най-високото си ниво от юни 1992 година или близо 30-годишен максимум, все още движена от покачващите се цени на енергията, потвърдиха окончателните данни на Федералната статистическа служба (Destatis), публикувани в петък.

Това е шестият пореден месец на повишение на цените, отбелязва службата, като подчертава, че предишният рекорд датира отпреди 30 години, когато инфлацията достигна 5,8 процента през юни 1992 година.

На месечна база (спрямо октомври) обаче потребителските цени в най-голямата икономика в Европа са се понижили с 0,2 на сто.

Индексът на потребителските цени е движен от увеличение на разходите за енергия с 22,1 на сто на годишна основа, недостиг на стоки и механичен ефект, свързан с временно намалената ставка на ДДС през 2020 година, уточнява Дестатис.

Стоките като цяло в Германия са поскъпнали със 7,9 на сто при темп от 4,5 на сто за цените на храните.

Хармонизираният индекс, който служи за сравнение на европейско равнище, бележи повишение от 6 на сто за една година, доста над целевите 2 процента, определени от Европейската централна банка.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още