Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германия отчита рекорден излишък от 18,3 млрд. евро за първото полугодие

Високите данъчни постъпления и социални вноски допринасят за доброто представяне на публичните средства от януари до юни

Германия отчита рекорден излишък от 18,3 млрд. евро за първото полугодие

Снимка: Ройтерс

Силният икономически растеж и исторически благоприятната ситуация на пазара на труда гарантират на Германия рекорден излишък за първата половина на 2017 г. Федералното правителство, провинциите, общините и фондовете за социално подпомагане са набрали с 18,3 млрд. евро повече, отколкото са похарчили, съобщи в петък Федералната статистическа служба въз основа на предварителни данни.

В резултат на това Германия постига най-високия излишък от Обединението насам без допълнителни импулси.

По-висок излишък е отчетен само през втората половина на 2000 г. - 28,8 млрд. евро. Тогава обаче данните са подкрепени от еднократен ефект - търгът на мобилни UMTS лицензи донесе на държавата сериозни приходи. 

Още по темата

Високите данъчни постъпления и социални вноски допринасят за доброто представяне на публичните средства от януари до юни включително. Според икономистите германската икономика остава на пътя на растежа, движена от високото потребление и увеличаването на инвестициите от страна на много компании.

През второто тримесечие на настоящата година брутният вътрешен продукт (БВП) се увеличава с 0,6% в сравнение с предходното тримесечие. С това статистиците от Висбаден потвърждават първата си оценка, публикувана в средата на август. В началото на годината икономическата продукция в Германия нараства с 0,7%. Това е 12-то поредно тримесечие на експанзия.

Така се оказва, че през първата половина на годината излишъкът възлиза на на 1,1% от БВП. По този начин най-голямата икономика в Европа остава много далеч от тавана на дълга, който страните от ЕС са длъжни да спазват според съвместния си договор. Допуска се максимален дефицит от 3% от номиналната икономическа продукция.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
2
 
12
khao до: nobel
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
като цяло е хубаво да се въздържаш от писане :):) и по принцип рядко пишеш по темата, защото си редко сбъркан ! :)
3
 
3
 
11
michaelis12 до: bgMan
преди 6 месеца
също bgMana източно европейските емигрантчета като станат студенти в немско или австрийско и отидат да бачкат нещо на черно ако ги улепат полицаите ше стане страшно особено навремето когат имаше визи, напрао на каручката те товарат и обратно. Са поне не моат те изгонат, но могат да ти забранат доста неща ако те хванат, а работодателя може и да му затворат бачкалницата зарад укриване данъци. Така работодателя кат регистрира всичкото черноработник на тия 450€ си връзва гащите и той и маннгала, останалите часове над 18/20 си ги получават на ръка, за пред данъчните само по 450 ...... :))
3
 
4
 
10
michaelis12 до: bgMan
преди 6 месеца
защото има неща дет ако не работиш дори и такова нямаш право на тях за тва го "работят" за 450 на месец за 18/20ч. на седмица ...... също и здравната ти е 48 кинта на месец, ако съвсем нищо не прайш ти е 300 кинта на месец ....
3
 
4
 
9
michaelis12 до: Lucifer
преди 6 месеца
в Германията е Basisgehalt дет вика майната, а в Австрията е Geringfuegig и пак някъде толкоз 420 евра или до 11,5К на година тия са без данък, тва е за нема и 20ч. на седмица не е като в България на 40ч. седмица за 420леа не тва не е токова ...... тва нещо е за студенти или самотни майки които да си докарат нещо допълнително към цоциала, защото цоциал ти дават въпреки тия 450 на месец понеже не са облагаеми .....
3
 
5
 
8
преди 6 месеца
Тоя majnata лъже точно като русофил.
Защо един немец да работи за 450 евро щом само социалните помощи в Германия са 20-30% повече от тази сума?
Въобще не са много и немските мераклии да работят за по-малко от 1500 евро месечно. Всичката им работа още от от 90-те години се върши от мигрантите докато немците гледат да се скатаят някъде и да заплашат някой чужденец техен колега да свърши и тяхната работа.

Още от Новини
Инфлацията във Великобритания се забави заради спадащите цени на петрола