IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчита рекорден ръст на БВП през лятото*

Въпреки новите ограничения прогнозата за ръст от 4,4% за 2021 г. постава непроменена

11:48 | 30.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед към централната част на Франкфурт. <em>Снимка: EPA/MAURITZ ANTIN</em></p>

Изглед към централната част на Франкфурт. Снимка: EPA/MAURITZ ANTIN

След срива през дамгосаната от коронавируса пролет германската икономика се възстанови значително и нарасна с рекордни темпове през лятото.

Брутният вътрешен продукт се е увеличил между юли и септември с 8,2% в сравнение с предходното тримесечие, съобщи Федералната статистическа служба в петък.


А министърът на икономиката Петер Алтмайер повишава леко икономическата прогноза за текущата година въпреки обширните ограничения, които току-що бяха предприети заз ноември. Както обяви в петък Министерството на икономическите въпроси в Берлин, за Германия се очаква спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 5,5 процента.

В началото на септември Министерството на икономиката прогнозира минус от 5,8 процента. В края на април се очакваше БВП в Германия да спадне с 6,3 процента.

Финансовият министър Олаф Шолц (СПД) намира причини за доверие в текущата икономическа прогноза на правителството. „Тази година сме в много по-добра позиция, отколкото се опасявахме през пролетта“, заяви вицеканцлерът в петък. Това си ваало въпреки ограниченията за контакт, които отново са необходими. „Изплаща се, че реагирахме бързо и мощно“, подчерта Шолц. Той обеща: "Ще направим всичко възможно, за да нарушим динамиката на заразата, да защитим животите и икономиката си".

За година се очаква икономиката да рухне с 5,5 процента. Това би била една от най-тежките рецесии в следвоенния период, но не чак толкова лоша, колкото световната финансова криза от 2009 г.  

Малко по-рано днес бяха оповестени данни и за френската икономика, която също бележи рекордно нарастване през третото тримесечие от 18,2 на сто.

*Актуализирано в 12 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още