IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчита стагнация в продажбите на дребно

Продажбите на дребно са изключително колеблив индикатор, който често става обект на преразглеждане, посочва Ройтерс

16:26 | 30.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в Германия стагнират през септември, но стабилният ръст на годишна база подкрепя очакванията, че потреблението ще продължава да е основният стълб на най-голямата европейска икономика, съобщи Ройтерс.

Агенцията посочва, че продажбите на дребно са изключително колеблив индикатор, който често става обект на преразглеждане. 

През септември показателят остава непроменен спрямо август, когато продажбите на дребно се свиваха с 0,7%, сочат данни на федералната статистическа служба Destatis. Прогнозата на икономистите, анкетирани от Ройтерс, беше за ръст от 0,4%.

На годишна база продажбите на дребно в Германия бележат ръст от 3,4%, което е под очакванията за повишение от 4,2%.

От януари до септември продажбите в сектора нарастват с 2,8% в сравнение със същия период миналата година, което пък е най-силният ръст от 1994 г.

Германските потребители са се облагодетелствали от стабилния трудов пазар и устойчивия ръст в заплатите. Същевременно инфлацията е ниска, поради което те нямат мотивация да пестят. И все пак нагласите сред потребителите в Германия се влошават - по всяка вероятност заради бежанската вълна и опасенията, че това ще увеличи безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още