IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия плаща рекордна сума за бюджета на ЕС

Със своите 19,4 милиарда евро Германия прехвърля значително повече пари в Брюксел, отколкото Франция, например. Най големият нетен получател е Полша

09:29 | 06.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Въпреки причинената от коронавируса криза Германия плати рекордна сума в общия европейски бюджет през миналата година. Според изчисленията на DPA около 19,4 милиарда евро нетно са преведени в Брюксел през 2020 г. Като цяло Франция допринесе с половината на тази сума - 9,5 милиарда евро, а с около 6,3 млрд. евро Италия е допринесла с по-малко от една трета на германската сума.

Според изчисленията на DPA най-големият нетен бенефициент в абсолютни цифри е Полша, която е получила 12,4 млрд. евро повече от бюджета на ЕС, отколкото е платила. Следват Гърция с 5,6 млрд. евро, както и Румъния и Унгария с около 4,7 млрд. евро всяка.

Цифрите са особено любопитни поради големите потоци пари към Полша и Унгария. И двете държави са критикувани, защото са обвинявани в сериозни нарушения на върховенството на закона и други основни ценности на ЕС. Ето защо има и все по-шумна критика в подкрепа на намаляването на плащанията от ЕС към двете държави.

„Ако искаме да попречим на Унгария и Полша да продължат да се превръщат в автокрации, Европейската комисия трябва незабавно да спре плащането на пари от ЕС към Варшава и Будапеща“, настоява например германският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд. Дори заместник-председателят на германския парламент Катарина Барли (социалдемократи) наскоро направи ясно изявление в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още