Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германия понижи прогнозите за икономическия растеж за 2018 и 2019 г.

Властите снижиха и перспективите за ръст на износа за 2018 г. почти наполовина - до 2,8%

Германия понижи прогнозите за икономическия растеж за 2018 и 2019 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Германското правителство значително понижи днес прогнозите за икономическия растеж за тази и идната година. Основната причина за това е "международната конюнктура", която е по-неблагоприятна въпреки стабилното вътрешно търсене, предаде АФП, цитиран от БТА.

Брутният вътрешен продукт на най-голямата икономика в Европа се очаква да нарасне само с 1,8 на сто през 2018 г. и през 2019 г. спрямо съответно 2,3 на сто и 2,1 на сто в предишните предварителни оценки на министерството на икономиката от април. Това е значително забавяне на темповете спрямо растежа от 2,2 на сто миналата година.

Още по темата

Корекциите надолу не са изненада, защото по традиция германското правителство се придържа към предвижданията на основните икономически институти на страната, а те, в края на септември, понижиха оценките си до 1,7 на сто за растежа тази година и до 1,9 на сто за идната година.

„Търговският спор между САЩ и Китай оказва влияние върху растежа в световен мащаб и следователно в еврозоната“, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Ройтерс.  Той каза още, че липсата на квалифицирани работници спира икономическата експанзия на страната.

В сравнение с прогнозите от април очакванията за ръста на БВП са понижени за тази и следващата година със съответно 0,5 процентни пункта и 0,3 процентни пункта.

Освен отслабването на търговската среда от германското икономическо министерство посочиха, че тестовете на автомобилите, свързани с новите изисквания за емисиите, ще забавят производството и износа в жизненоважен сектор за икономиката на Германия, допълва АФП.

„Въпреки това икономиката ще навлезе в десетата си подред година на растеж през следващата година - най-дългият период на възход от 1966 г. насам", каза още министърът на икономиката Петер Алмайер.

Берлин подчерта, че ниската безработица и нарастващите заплати са фактори, които трябва да поддържат икономическата експанзия, тъй като компаниите инвестират, а потребителите харчат повече.

„Но растящите протекционистични тенденции и международните търговски конфликти водят до несигурност за бъдещето", каза още Алмайер.

Властите снижиха и перспективите за ръст на износа за 2018 г. почти наполовина - до 2,8%, като намалението е по-малко в прогнозата за 2019 г.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Поръчките на щатски стоки за трайно потребление са намалели с 2,1%