IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия с рекорден търговски излишък за 2014 г.

Износът е бил подкрепен от добрата икономическа ситуация в САЩ и Великобритания, а вносът - потиснат от евтиния петрол

12:53 | 23.03.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия с рекорден търговски излишък за 2014 г.

През 2014 г. Германия успява да отчете рекорден търговски излишък. Стойността на износа превишава тази на вноса с 216,9 милиарда евро, съобщи Федералната статистическа служба в понеделник. „Предишният рекорд от 195,3 милиарда евро от 2007 г. сега е ясно превишен", се казва в съобщението на статистическата служба. През 2013 г. излишъкът е бил в размер на 195 милиарда евро.

Германските компании са изнесли през миналата година стоки и услуги на стойност 1133,5 милиарда евро, повече от когато и да било. В същото време в страната са били внесени стоки и услуги на стойност 916,6 милиарда евро. Разликата между двете цифри представлява търговският излишък. 

Според по-раншни изчисления на базирания в Мюнхен институт Ifo Германия е постигнала през 2014 г. нова рекордна стойност на своя търговски излишък, като показва най-висока сума от всички страни. Стойността за Германия е в размер на 285 млрд. долара. На второ място е най-голямата търговска нация в света Китай със 150 милиарда евро, следвана от износителя на петрол Саудитска Арабия (100 млрд. евро).

"Една от причините за излишъка по текущата сметка е добрата икономическа ситуация в големи страни потребителки като САЩ и Великобритания", казва експертът на Ifo Щефен Хенцел. „Освен това към края на годината, предвид срива на цените на петрола, Германия е трябвало да плати много по-малко за вноса на петрол". Така разликата между стойността на износа и вноса се увеличава.

В текущата сметка освен обмена на стоки влизат и всички други трансфери с чужбина - от услуги до помощ за развитие. Този излишък съответства на около 7,4% от брутния вътрешен продукт на Германия. 

Европейската комисия оценява стойности на излишъка трайно над 6% спрямо брутния вътрешен продукт като опасни за стабилността. От много години Германия е над тази граница, поради което Брюксел критикува федералното правителство през март 2014 г. Същевременно ЕК препоръчва на германските власти да се инвестира повече и по този начин да се засили вътрешното търсене.

Също така и Министерството на финансите на САЩ осъжда твърде високите търговски излишъци като риск за световната финансова стабилност, тъй като страни с високи излишъци са изправени пред такива, които трябва да финансират своя внос с цената на външни дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 9 години
БЕН ШАЛОМ БЕРНАНГЕ, Причината Германия да изпревари Китай по търговското си салдо се крие в разпределението на ПРОИЗВОДСТВЕНИТЕ КВОТИ, които бяха налжени на европейски страни !На местото на унищожените с ваша помощ ПРОИЗВОДСТВА на бившите соцдържави се настани Германия , а не вие американците с вашите фабрики за илюзии. КОГАТО ТРЪГВАХТЕ ДА СЪБАРЯТЕ ДЪРЖАВИТЕ И ИКОНОМИКИТЕ НИ, НЕ СИ ПРАВЕХТЕ СМЕТКА КОЙ ЩЕ ЗАПУШИ ТАЗИ ПРАЗНИНА В ПАЗАРА.ТОВА ОСОБЕННО СЕ ОТНАСЯ ЗА ЕЛЕКТРОНИКА, ТЕЖКО МАШИНОСТРОЕНЕ, ФАРМАЦИЯ, ХИМИЧЕСКА ПРОМИШЛЕНОСТ. За сметка на Германия бившите соц държавици се превърнаха в икономически джуджета, а вашата Америка се специализира в областа на СПЕКУЛАТА и замитането на грабежа с накакви ИКОНОМИЧЕСКИ БАЛОНИ било то в АЙ ТИ ТЕХНОЛОГИИТЕ , СТРОИТЕЛСТВОТО ИЛИ ШИСТОВИ РЕВОЛЮЦИИ. Вижте къде е Германия и във военната промишленост. ДИША В ГЪРБОВЕТЕ НА САЩ И РУСИЯ!Как мислите да продължавате така Бен Шалом?ГЕРМАНИЯ ВЕЧЕ Е ЛИДЕР В ЕВРОПА, УТРЕ МОЖЕ ДА Е И В СВЕТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
1984
преди 9 години
САЩ имат търговски дефицит по 40-50млрд. месечно,а и бюджетният е около 480млрд.год.и наистина печелят от това,че нефт,метали и храни се търгуват в долари,но при повишение на лихвите ще имат проблеми.Германия печели от поевтиняващо евро и ниски лихви,но това е за всички страни от ЕЗ.Виж Ирландия как се оправи въпреки рекордни дефицити 2010.Всичко опира до народопсихология и мобилизация "за да се върнеш в мача",а не да протестираш ,че съдията ти е виновен:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
mick
преди 9 години
Който държи резервната валута - той просперира. Слабите - стават още по-слаби. При долара - САЩ, при еврото - Германия. Всички останали го дух*т. Колкото по-малки толкова по-зле са нещата при тях. И така ще бъде докато има единна валута в ЕЗ и докато резервните валути са валути на определена държава, а не се използват само за международни плащания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
Боян
преди 9 години
Сигурно Ципрас си казва, какво толкова Германия да ни дава по 10 % от тоя излишък някакви си 20 милярда на година мисля не е много за тях? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още