IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще емитира „зелени“ облигации през 2020 г.

Като част от общия си емисионен календар за 2020 г., ще бъдат емитирани такива облигации в размер на около 10 милиарда евро

16:46 | 19.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия ще се присъедини към европейските си партньори като Франция и Полша през следващата година в продажбата на „зелени“ облигации, като ще се възползва от нарастващото търсене и благоприятните разходи за издаване на такъв дълг, стимулирайки инвестициите за намаляване на въглеродното замърсяване, предава Bloomberg.

Като част от общия си емисионен календар за 2020 г., ще бъдат емитирани „зелени“ облигации в размер на около 10 милиарда евро съобщиха от Федералната агенция за финансиране в четвъртък. Тези ценни книжа ще бъдат напълно конвертируеми в друг вид облигации преди падежа си.

През 2020 г. федералното правителство ще продаде облигации и други ценни книжа на стойност 210 милиарда евро (233 милиарда долара), съобщи агенцията. В резултат на това продажбите на облигации ще възлизат на 148 милиарда евро, докато другите ценни книжа с по-кратък матуритет ще възлизат общо на 62 милиарда евро. Около 180 милиарда евро от емисията ще бъдат използвани за амортизация на съществуващия дълг.

Предизвикателства за опазване на климата увеличават нуждите от финансиране на правителството на канцлера Ангела Меркел. Емитирането на държавни зелени облигации ще има поддържаща роля и няма да увеличи нетния дълг, заяви правителството.

След време инвеститорите ще могат да закупят облигациите „по цялата крива на лихвения процент“, казаха от агенцията. Правителството има за цел да установи „ликвидни“ показатели за зелена облигация в еврозоната, добави тя. Приходите от продажбите ще бъдат насочени към финансиране на зелени проекти.

Германия може да използва част от приходите от продажби на „зелени“ облигации, за да финансита Програма за опазване на климата до 2030 г., на стойност 54 милиарда евро (60 милиарда долара), която трябва да получи окончателното одобрение на парламента в Берлин тази седмица.

Издаването на зелени облигации досега се осъществява от кредитора за развитие на KfW Group, в който правителството има 80% дял. Франкфуртската банка започна продажбата на облигациите през 2015 г. и тази година продаде дълг деноминиран в рекордните 7 валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още