IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще заеме рекордните 471 млрд. евро догодина

Причината за увеличението е, от една страна, недостигът в данъчните постъпления, а от друга страна - разходите за борба с пандемията

17:58 | 17.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Германия харчи много, за да поддържа икономиката в кризата. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Германия харчи много, за да поддържа икономиката в кризата. Снимка: Bloomberg LP

Федералното правителство на Германия възнамерява да вземе назаем на финансовия пазар рекордна сума през следващата година поради високите разходи за коронакризата. За финансиране на федералния бюджет и неговите специални активи трябва да бъдат емитирани федерални ценни книжа в размер от 469 до 471 милиарда евро, както съобщи в четвъртък финансовата агенция, отговорна за управлението на дълга. Допълнителни пари трябва да бъдат получени и чрез две синдикални производства, чийто обем все още предстои да бъде определен.

„Както през текущата година, сравнително високият обем на емисиите се дължи по-специално на ефектите от пандемията на Covid-19, която има значително влияние върху приходите и разходите на федералния бюджет и неговите специални активи“, обясни финансовата агенция. През 2020 г. тя набра 406,5 млрд. евро на финансовия пазар.

Причината за увеличението е, от една страна, високото ниво на нов дълг поради недостига в данъчните приходи, и разходите за борба с пандемията. Финансовият министър Олаф Шолц планира нетните заеми да са с обем от 180 милиарда евро. От друга страна, стари задължения за почти 267 милиарда евро трябва да бъдат изплатени. Освен това има погасяване на нови дългове, които ще бъдат изтеглени през 2021 г. и погасени през същата година. германия германия

Финансовата агенция също така възнамерява да разшири сектора на зелените облигации през следващата година. За първи път се предлага 30-годишен срок на изплащане. През септември федералното правителство за първи път пусна зелени облигации, които предизвикаха огромен интерес в страната и в чужбина. Емисията е със срок от десет години.

Първата петгодишна облигация последва в началото на ноември. Освен всичко друго, парите са предназначени за насърчаване на устойчиви транспортни системи и намаляване на емисиите на въглероден диоксид от превозните средства.

Commerzbank AG очаква издаването на 30-годишен дълг да бъде малко по-ниско през следващата година.

„Като се има предвид, че общото изискване за финансиране се увеличава, това означава, че въздействието върху продължителността е по-малко сериозно, отколкото би могло да бъде,“ каза Кристоф Ригер, ръководител на стратегията с фиксирана ставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още