IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия успя да избегне рецесията с неочакван растеж през третото тримесечие

Въпреки лекия положителен обрат рисковете пред най-силната европейска икономика остават

10:10 | 14.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия успя да избегне рецесията, като неочаквано регистрира умерен растеж през третото тримесечие, благодарение на вътрешното търсене, съобщава Bloomberg.

Изненадващата икономическа експанзия не променя факта, че най-силната европейска икономика преминава през тежък период, който я превърна от традиционния двигател за растеж в еврозоната в източник на слабост. 

Натрупването на търговско напрежение, по-слабото търсене в световен мащаб и сътресенията в ключовия автомобилен сектор доведоха до най-лошия спад в производството от десетилетие и сигнализираха за рискове около жизнеспособността на страната като икономическа сила.

Увеличението с 0,1% на брутния вътрешен продукт (БВП) е подпомогнато от потребителските и държавни разходи, като в същото време инвестициите в машини и оборудване намаляват.

Свиването през второто тримесечие, което отприщи множество спекулации за навлизане в рецесия, беше преразгледано до 0,2% от 0,1%.

Напоследък обаче все по-често се появяват признаци, че икономиката е достигнала дъното на своя спад. Изглежда, че бизнес настроенията са се стабилизирали, а увереността на инвеститорите за перспективите се подобрява. Но това е далеч от реалното постигане на баланс, тъй като повечето ключови показатели са все още на изключително ниски нива, а икономиката на Германия се очаква да отчете по-малко от 1% ръст през 2019 г. и 2020 г.

Дистанцирането на автомобилната индустрия от двигателите с вътрешно горене и преминаването към електрически превозни средства подсили икономическия спад през първата половина на 2019 г., като краят на този процес все още не се вижда ясно.

Икономическите притеснения натежаха и върху доходността на държавните ценни книжа. Това насочи Германия към разглеждане на възможността за освобождаване на фискални стимули. Европейската централна банка, която през септември разхлаби паричната политика за подпомагане на еврозоната, беше един от привържениците за подобни мерки.

Отговорът на германското правителство беше ясен – ще се действа с такива методи само при състояние на криза, каквато в момента не е налична. Министърът на финансите Олаф Шолц заяви, че страната се намира в "стабилна икономическа ситуация".

До голяма степен състоянието на германската икономика зависи от развоя в търговските преговори между САЩ и Китай, които доминират световния икономически пейзаж.

Рискът от налагане на американски мита върху европейските автомобили не е напълно избегнат, което предполага, че инерционният импулс ще остане приглушен.

Потребителите също започнаха да действат предпазливо. Оценката на домакинствата за перспективите за растеж достигна най-ниското си ниво за последните седем години, а опасенията от безработица нарастват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
Космическите програми закъсняха, към този момент трябваше да са намерили вече на някоя друга планета да има голям глад за мерседеси и сименси и телефункени и разни други робуст дуръбъл продукти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Onia
преди 4 години
Точно ние, българските ***, ще даваме урок на немците, че прекалили с производството... Немската икономика е силна много, ама много преди еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
bertram
преди 4 години
Вътрешно търсене стимулирано с безкрайни промоции и стимули само и само да се държи паричния поток на търговци и производители. Направиха такава индустрия, че прекалиха и сега ако разчитат на вътрешно търсене ще е до време...много кратко време. Нищо прекалено не е добре, а германците използваха изцяло ползите(за тях) от ЕС и по-евтиното евро, но прекалиха... идва време, когато ще се чудят на кого да продават продуктите произведени от тази мега индустриална машина, която създадоха. Въпреки ниските лихви по кредитите, въпреки заетостта - те нямат капацитета да консумират това, което произвеждат. Догодина по това време ще си скубят косите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още