IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия затяга контрола върху чуждестранните придобивания

Администрацията на канцлера Ангела Меркел изрази опасение, че компаниите могат да станат уязвими от чуждестранни интереси заради коронавируса

17:29 | 07.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Bloomberg</p>

Ангела Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Bloomberg

Правителството на канцлера Ангела Меркел планира да въведе нови правила за защита на германските компании от придобивания от лица извън Европейския съюз, информира Bloomberg.

Законопроектът ще даде възможност на правителството да блокира сделки, които представляват „потенциална намеса“ в германските интереси. В момента властите имат правомощието да предотвратяват само сделки, които  се възприемат като заплаха за сигурността.

Властите също ще могат да ограничат достъпа до ноу-хау на компаниите докато дадената сделка за придобиване е в процес на проверка от компетентните органи. Кабинетът на Меркел има за цел да приеме промените в Закона за външната търговия в сряда, заявиха от  администрацията пред медийната група Funke.

Тъй като пандемията от коронавирус оказва силно влияние върху световната икономика, властите изразиха опасения, че компаниите, които са особено важни за германските интереси, могат да станат уязвими за чуждите интереси. Очаква се във вторник министрите на финансите на страните от еврозоната да обсъдят предложения за смекчаване на икономическите и финансовите щети от избухването на епидемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още