IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската безработица е вече толкова ниска, че спъва растежа на бизнеса

При очаквания за свиване на броя на безработните в страната с 15 хил., бяха отчетени 19 хил. души по-малко без работа

14:26 | 29.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската безработица продължава да намалява през март, тъй като компаниите в най-голямата икономика в Европа увеличиха работната си сила, за да се справят с нарасналия брой поръчки, съобщава Bloomberg.

Делът на безработните в Германия спадна до ниво от 5,3% през март, става ясно от данните на Федералната агенция по труда. Броят на безработните е намалял със сезонно изгладените 19 хил. до 2,373 млн. За сравнение, икономистите, интервюирани от Bloomberg, очакваха броят на хората без работа да намалее с 15 хил.

Германия бере плодовете на растежа в глобалната търговия и повишаването на вътрешното потребление, а според Бундесбанк стабилното нарастване на икономиката вероятно е продължило през първото тримесечие на годината. 

Докато индикаторите за настроенията в страната бяха засегнати от нарастващите страхове по отношение на протекционизма в САЩ, високият обем на поръчките, натрупани през втората половина на миналата година, вероятно ще продължи да поддържат производствената активност към момента, смятат от централната банка.

„Затишието по отношение на оптимизма може да има някакви временни ефекти, но не виждаме обръщане на тенденцията“, заяви ръководителят на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шеле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още