IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската безработица неочаквано спадна до най-ниското ниво от април

Броят на безработните е намалял с 39 хил. души до 2,817 милиона души, докато в проучване се прогнозираше увеличение на безработните с 8 хил. души

13:33 | 01.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германската безработица е спаднала неочаквано през ноември въпреки частичното блокиране в опит да се спре втората вълна от коронавируса в най-голямата европейска икономика, показват данни, цитирани от Ройтерс.

Бюрото по труда обяви, че броят на безработните е намалял с 39 хил. души до 2,817 милиона души според сезонно коригирани данни. За сравнение, проучване на Ройтерс прогнозира увеличение на безработните с 8 хил. души.

безработица безработица

Равнището на безработица спадна до 6,1% от 6,2% през предходния месец, което е най-ниското ниво от април.

Броят на хората, включени в германската схема за частична заетост, известна като „кратък работен ден“, която защити пазара на труда от тежките последици от пандемията, е намалял до 2,22 милиона души през септември. За сравнение техният брой е бил  приблизително 2,6 милиона души през предходния месец и близо 6 милиона души по време на пика, достигнат през април при разгара на пандемията.

Берлин реши да затегне противоепидемичните мерки и да затвори баровете, ресторантите и местата за забавление поне 20 декември. Канцлерът Ангела Меркел предположи, че ограниченията може да се разширят до началото на следващата година, ако броят на заразените не спадне значително.

Правителството на Меркел вече предприе безпрецедентни стъпки, за да помогне на компаниите и малкия бизнес да преминат през кризата. Властите освободиха милиарди евро, за да смекчат въздействието на пандемията върху икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още