Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германската безработица неочаквано спадна до най-ниското ниво от април

Броят на безработните е намалял с 39 хил. души до 2,817 милиона души, докато в проучване се прогнозираше увеличение на безработните с 8 хил. души

Германската безработица неочаквано спадна до най-ниското ниво от април

Снимка: Bloomberg

Германската безработица е спаднала неочаквано през ноември въпреки частичното блокиране в опит да се спре втората вълна от коронавируса в най-голямата европейска икономика, показват данни, цитирани от Ройтерс.

Бюрото по труда обяви, че броят на безработните е намалял с 39 хил. души до 2,817 милиона души според сезонно коригирани данни. За сравнение, проучване на Ройтерс прогнозира увеличение на безработните с 8 хил. души.

Равнището на безработица спадна до 6,1% от 6,2% през предходния месец, което е най-ниското ниво от април.

Броят на хората, включени в германската схема за частична заетост, известна като „кратък работен ден“, която защити пазара на труда от тежките последици от пандемията, е намалял до 2,22 милиона души през септември. За сравнение техният брой е бил  приблизително 2,6 милиона души през предходния месец и близо 6 милиона души по време на пика, достигнат през април при разгара на пандемията.

Берлин реши да затегне противоепидемичните мерки и да затвори баровете, ресторантите и местата за забавление поне 20 декември. Канцлерът Ангела Меркел предположи, че ограниченията може да се разширят до началото на следващата година, ако броят на заразените не спадне значително.

Правителството на Меркел вече предприе безпрецедентни стъпки, за да помогне на компаниите и малкия бизнес да преминат през кризата. Властите освободиха милиарди евро, за да смекчат въздействието на пандемията върху икономиката.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
К. Уолър: Фед няма да променя политиката си заради временния ръст при инфлацията