IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската безработица скача леко до 5,1%

Икономическият спад оставя лек отпечатък и на пазара на труда, но като цяло той е стабилен, пояснява Федералната агенция по заетостта

13:01 | 29.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пазарът на труда в Германия изглежда започва да се пропуква под тежестта на производствената рецесия, повишавайки натиска над правителството да отговори с фискални стимули.

Броят на безработните в Германия нарасна леко до 2,319 милиона през август. Това значи 44 000 безработни повече в сравнение с тези през юли и с 31 000 по-малко от преди година, става ясно от данните на Федералната агенция по заетостта (BA) в Нюрнберг. Нивото на безработица се повиши с 0,1 процентни пункта до 5,1 процента.

„Икономическият спад оставя лек отпечатък и на пазара на труда, но като цяло той е стабилен. Ръстът на заетостта продължава, но губи инерция и търсенето на нови служители от компаниите отново падна от най-високото си ниво “, заяви изпълнителният директор на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шееле. Коригиран за сезонните влияния, август отбелязва леко увеличение с 4000 безработни спрямо предходния месец. Но те са били с 29 000 по-малко на годишна база.

Търсенето на нови служители си остава на високо ниво, но леко спада, пояснява органът. През август в агенцията са били регистрирани 795 000 работни места, с 33 000 по-малко, отколкото преди година. Сезонно коригираният брой работни места е намалял с 8000. Индексът на заетостта на BA (BA-X) - показател за търсенето на работна ръка в Германия - падна през август 2019 г. с един пункт до 242 пункта. Така той е с 10 пункта под стойността година по-рано.

Нивото на безработица, в което се включват и хората, които в момента се обучават, се е увеличило леко с 3000 до 3,203 милиона души. В сравнение с предходната година обаче показателят намалява с 29 000.

Броят на заетите лица продължава да се увеличава и според последните данни на Федералната статистическа служба през юли възлиза на 45,29 милиона - с 14 000 повече в сравнение с предходния месец. На годишна база увеличението е с 374 000 души.

Според агенцията плюсът се дължи до голяма степен на по-големия брой служители, подлежащи на осигуровки. Като цяло, според екстраполация на агенцията, през май е имало 33,39 милиона души на редовен трудов договор. Сезонно коригираните данни показват, че това е увеличение с 11 000 от май до юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още