IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската централна банка очаква вял растеж през второто тримесечие

Междувременно стана ясно, че Германия е похарчила миналата година рекордните 23 млрд. евро за интеграцията на бежанците и за борбата с причините за миграцията

21:40 | 20.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската централна банка обяви, че очаква икономиката на страната, най-голямата в Европа, да нарасне с вял темп през текущото второ тримесечие, след като се върна към растежа през зимата, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Стабилните потребителски разходи и бумът в строителството помогнаха на икономиката да достигне растеж от 0,4 на сто през периода януари-март, след като се сви леко през третото тримесечие и бе в стагнация през последните три месеца на миналата година.

В месечния си доклад, публикуван днес, Бундесбанк посочва, че общата тенденция остава вяла.

Прогнозата на германското правителство за цялата година е за растеж от 0,5 на сто в сравнение с 1,8 на сто миналата година. Според предвижданията му растежът ще се ускори до 1,5 на сто през 2020 година.

Междувременно стана ясно, че Германия е похарчила миналата година рекордните 23 милиарда евро за интеграцията на бежанците и за борбата с причините за миграцията, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на правителствен документ, до който е получила достъп.

Разходите за бежанците са се увеличили през миналата година с близо 11 процента в сравнение с 20,8 милиарда евро, похарчени за тях през 2017 г., сочи доклад, изготвен от министерството на финансите. Увеличението се дължи най-вече на по-големите разходи, имащи за цел премахването на причините за миграцията към Европейския съюз и подобряването на жизнения стандарт в страните на произход на мигрантите.

Правителството е похарчило общо 7,9 милиарда евро през миналата година, за да се бори с причините за миграцията в чужди страни.

16-те провинции на Германия, които са натоварени със задачата да намират жилища и да интегрират мигрантите, идващи от Сирия, Ирак и Афганистан, са получили 7,5 милиарда евро от федералния бюджет миналата година, става ясно от доклада.

Очаква се в сряда правителството на канцлера Ангела Меркел да обсъди годишния правителствен доклад за похарчените средства за бежанците и тяхната интеграция, отбелязва Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още