IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика едва избегна рецесията в началото на годината

Данните за европейската икономика показват негативното влияние на рекордната инфлация и войната в Украйна

12:15 | 29.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Двете най-големи европейски икономики започват годината със слаби резултати, отразяващи негативния ефект от поскъпващите енергоносители и влошаващите се проблеми във веригите на доставки, пише Bloomberg.

Германската икономика едва е избегнала рецесията в началото на годината, отбелязвайки повишение от 0,2% за първите три месеца на годината спрямо последното тримесечие на 2021 г., което е в съответствие с прогнозите на икономистите. На годишна база икономиката на страната е нараснала с 4,0%.

Анализаторите понижиха очакванията си за тазгодишния растеж на германския брутен вътрешен продукт (БВП) на фона на високия инфлационен натиск и несигурността сред домакинствата и компаниите.

Налагането на ембарго върху руския внос на петрол от Европейския съюз (ЕС) би могло да се превърне в голям риск за рецесия, ако доведе до ограничения върху енергопроизводителите и доставчиците на енергия, предупреди Германската централна банка (Бундесбанк).

Друго предизвикателство са и нововъзникналите огнища на заразени с коронавируса в Китай, където в редица градове са наложени частични или пълни блокади, затрудняващи работата на веригите на доставки.

Данните по-рано през деня показаха, че френската икономика неочаквано е останала в застой в началото на годината, след като завърши четвъртото тримесечие на 2021 г. с коригиран в посока нагоре ръст от 0,8%.

Междувременно стана ясно, че италианският БВП се е свил с 0,2% на тримесечна база, но е нараснал с 5,8% на годишна база през периода януари-март 2022 г.

БВП на Испания се е разширил с 0,3% през първото тримесечие спрямо последното на 2021 г., което е било под медианните прогнози на икономистите, анкетирани от медията, за повишение от 0,6 на сто. Възстановяването в сектора на услугите не е могло да компенсира свиването на потреблението в четвъртата по големина икономика в Европа, която също се бори с най-високата инфлация от близо 40 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
С номера, който се опитаха да въртят с дъщерната банка на "Газпром" в Германия, която е вече под външно управление, докараха работата до спиране на природния газ. Ако не си открият сметки в руската Газпромбанк, няма да получат нищо. Кагебейското жуже газ без пари не дава. И тогава нека се съдят в Стокхолмския арбитраж, който за Рашата вече не преде, защото той е валиден само за членове на ПАСЕ. Та рано е да се радват за избягнатата рецесия. С такива номера в кърпа им е вързана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още