IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика се е свила двойно по-малко от очакваното в края на 2021 г.

През четвъртото тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт на Германия се е свил с 0,3%, докато предварителните данните бяха за спад от 0,7%

11:10 | 25.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Темпът на възстановяването през пролетта ще зависи от последствията от руската инвазия в Украйна, доколко ще са устойчиви проблемите със снабдителните вериги и от това колко бързо ще намалее броят на новозаразените с коронавирус.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Темпът на възстановяването през пролетта ще зависи от последствията от руската инвазия в Украйна, доколко ще са устойчиви проблемите със снабдителните вериги и от това колко бързо ще намалее броят на новозаразените с коронавирус. Снимка: Bloomberg L.P.

Германската икономика се е свила с по-малко през последните три месеца на 2021 г., отколкото първоначално бе съобщено. Федералната статистическа служба на Германия (Destatis) посочи несигурността, предизвикана от пандемията, като основна причина за ревизията в посока нагоре, пише Bloomberg.

През четвъртото тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия се е свил с 0,3%, докато предварителните данни бяха за понижение от 0,7%.

Прогнозите на Германската централна банка (Бундесбанк) обаче са, че икономиката на страната може да се е свила и през първото тримесечие на 2022 г. заради отсъствията на служители в различните сектори, предизвикани от омикрон щама. Освен това коронавирусът може да е довел до спад в икономическата активност.

"В сравнение с предишните вълни на пандемията не само секторът на услугите е бил засегнат от мерките и адаптираното поведение“, посочват от централната банка.

Темпът на възстановяването през пролетта ще зависи от последствията от руската инвазия в Украйна, доколко ще са устойчиви проблемите със снабдителните вериги и от това колко бързо ще намалее броят на новозаразените с коронавирус.

Според прогнозите на Бундесбанк, направени преди ескалацията на конфликта в Украйна, германската икономика ще отбележи силно възстановяване през пролетта, подкрепено от „много добро“ търсене, стига обаче проблемите със снабдителните вериги да продължат да се облекчават и пандемията да утихне.

Според икономисти търговията между Русия и Украйна и най-голямата европейска икономика е малка, но най-голям риск за перспективите продължават да са цените на енергията. Ескалацията на напрежението в четвъртък избута цената на европейския сорт Брент до над 100 долара за барел – най-високото ниво то 2014 г. насам. В петък световният бенчмарк продължава да е на високо ценово равнище.

Инфлацията в Германия вече е над 5%, което пристиска покупателната способност на домакинствата. През последното тримесечие частното потребление се е свило с 1,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още