IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика се представя най-слабо от година и половина насам

Сред причините за забавяне на темпа на растеж е намаляването на разходите от страна на правителството за първи път от пет години насам

09:56 | 15.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Германия се забавя повече от очакваното през първото тримесечие на годината, както спрямо последните три месеца на миналата година, така и на годишна база, става ясно от предварителните данни на Федералното статистическо бюро на страната.

През първото тримесечие на 2018 г. германската икономика нараства с 0,3%, което е под консенсусната прогноза на пазара за ръст от 0,4%. Това е и най-слабият растеж от третото тримесечие на 2016 г. насам. За сравнение - през предходното тримесечие най-голямата икономика в Европа отчете повишение с 0,6%. 

На годишна база икономиката на Германия се разраства с 1,6%, но и този резултат е под прогнозата за 1,8%. В последното тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2016 г. БВП се е повишил с 2,3%.

Въпреки по-бавните темпове икономиката на Германия расте за 15-то подред тримесечие, като това допринася за най-дългата фаза на растеж от 1991 г. насам, посочват от статистическата служба.

За увеличението на БВП в периода януари – март 2018 г. е допринесло вътрешното търсене, като домакинствата леко са увеличили разходите си за крайно потребление.

Сред причините за забавяне на темпото на ръст на икономиката обаче е намаляването на разходите от страна на правителството за първи път от пет години насам.

Според предварителните данни на националната статистика на страната международната търговия също е била по-малко динамична.

През първото тримесечие броят на работещите хора в Германия е нараснал с 1,4% на годишна база или 609 хил. души до 44,3 млн. души. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още