Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германската икономика се сблъсква с най-лошия си растеж от 6 години

Министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви, че страната ще инвестира ударно в инфраструктура, образование и научни изследвания

Германската икономика се сблъсква с най-лошия си растеж от 6 години

Снимка: Архив Ройтерс

Германската икономика се сблъсква с най-лошия си растеж за последните шест години според новите прогнози на правителството, съобщава Bloomberg.

На фона на забавянето на световния растеж, тревогите по Brexit и търговските спорове министерство на икономиката на Германия снижи оценката си за икономиката до растеж с 0,5% през тази година, което е наполовина спрямо предишната прогноза. Това е поредното понижаване на очакванията след поредица от ревизии в посока надолу, като само преди година прогнозата за 2019 г. беше за ръст с 2,1%. Според актуалните очаквания икономическият растеж през следващата година ще достигне 1,5%.

Още по темата

Макар да има известно подобрение в бизнес доверието, производството в Германия остава сериозно влошено. Въз основа на прогнозите на Европейската комисия за останалата част от еврозоната Германия ще се окаже най-зле представящата се страна в региона с изключение на Италия, която е в стагнация.

Забавянето в най-голямата икономика в Европа доведе до призиви към правителството да увеличи разходите си. Министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви, че Германия ще инвестира ударно в инфраструктура, образование и научни изследвания.

Говорителят на канцлера Щефан Зайберт по-рано тази седмица обаче отрече нуждата от мерки за стимулиране на растежа.

Алтмайер, от своя страна, призова за реформи в данъчната система и по отношение на бюрокрацията. Той също така предложи мораториум върху мерките, които биха натежали върху икономиката, допълва dw.

Министърът на икономиката каза, че основната причина за по-слабата прогноза е охлаждане на световната икономика, както и увеличаване на търговските конфликти и Brexit – фактори, които засягат износа на Германия.

Въпреки това според Алтмайер германските компании са по-склонни да инвестират в машини и оборудване, отколкото миналата година.

Алтмайер призова и за намаляване на корпоративната данъчна ставка, но той е изправен пред вътрешна партийна съпротива срещу тази идеята. По думите му федералният бюджет дава възможност за подобни мерки, посочвайки за пример данъчната реформа в САЩ и други страни.

Финансовият министър Олаф Шолц досега се е изказвал срещу понижаването на корпоративния данък.

Алтмайер заяви, че ще се обърне към своите колеги от кабинета по въпроса след великденската почивка.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Германската централна банка очаква вял растеж през второто тримесечие