IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика сега може да се свие с повече отколкото през 2009 г.

Това заяви германският икономически министър Петер Алтмайер, сравнявайки сегашната ситуация с последната финасова криза

21:11 | 02.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<span mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-language:="" new="" style="font-size:11.0pt;line-height:107%;
font-family:" times="">Германският министър на икономиката Петер Алтмайер. Снимка: Bloomberg</span></p>

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер. Снимка: Bloomberg

Най-голямата икономика в Европа може да се свие с повече през тази година, отколкото по време на финансовата криза отпреди повече от десетилетие, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че икономиката се е развила добре през първите два месеца на годината преди коронавирусът да окаже своето влияние. "Очакваме, че през отделните месеци през първата половина на годината икономиката може да се свие с повече от 8%", добави той.

По-рано в четвъртък от държавната банка за развитие KfW заявиха, че германската икономика вероятно ще се свие с 10-15% през второто тримесечие.

„Спадът, за който говоря, вероятно ще бъде поне толкова лош, ако не дори по-лош, отколкото по време на кризата в банковата система и финансовите пазари в периода между  2008 и 2009 г.“, каза Алтмайер. Германската икономика се сви с 5,7% през 2009 г.

„Това означава, че след 10 добри години на икономически растеж тази година отново ще имаме рецесия за първи път от 2009 г.“, добави Алтмайер.

„Ако има стабилизация през годината, балансът в края й ще бъде лош, но може би не толкова лош, колкото някои хора очакват в момента“, каза той.

От Института за икономически изследвания Ifo заявиха, че продукцията в страната може да намалее с до 20% през тази година, а от Германския икономически институт прогнозираха спад на този показател с 10%. Групата от икономисти, която съветва правителството, заяви в понеделник, че икономиката може да се свие с до 5,4% през тази година.

Парламентът отмени конституционното задържане за т.нар. „дълговата спирачка“ на Германия през миналата седмица и одобри пакет от стимули на стойност над 750 милиарда евро (817,43 милиарда долара), за да се справи с икономическите проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още