Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германската икономика започва 2022 г. с искрица надежда

Очакванията на компаниите в Германия се подобряват значително в началото на годината

Германската икономика започва 2022 г. с искрица надежда

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Очакванията на компаниите в Германия се подобряват значително в началото на годината, въпреки че оценките на бизнеса за текущата ситуция не са толкова оптимистични. Това става ясно от данните на базирания в Мюнхен институт Ifo, публикувани във вторник.

Индексът на бизнес климата нараства до 95,7 пункта през януари. За сравнение, през декември показателят е бил на ниво от 94,8 пункта. „Докато оценките на компаниите за настоящата ситуация не са толкова оптимистични, то техните очаквания значително се подобряват. Германската икономика започва новата година с искрица надежда“, пишат от института.

Източник: Ifo Institute

В производството индексът отбелязва значителен ръст. Компаниите са по-доволни от сегашната ситуация, но са оптимистично настроени и за следващите месеци. Ситуацията с проблемите с доставките на междинни продукти и на суровини се облекчава. Използваният капацитет нараства от 84,9% до 85,6%.

Още по темата

Що се отнася до сектора на услугите, бизнес климатът отново нараства след спадове, продължили три поредни месеца.

„Песимизмът изчезна от очакванията на компаниите, а туристическият сектор е в очакване на обещаващ летен сезон“, пишат експертите от базираната в Мюнхен НПО. Доставчиците на услуги обаче не демонстрират същия оптимизъм относно сегашната ситуация.

Подобрение се отчита и в търговията. Въпреки че оценките на компаниите за текущата ситуация леко се влошават, то техните очаквания се подобряват. Особено в търговията на дребно песимизмът за бъдещето значително намалява.

Оценките на строителните компании за текущата ситуация се подобряват, заедно с тези за следващите месеци. Проблемите с веригите на доставки допълнително се облекчават.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
ЯЦБ: Волатилността при валутите ще затрудни изготвянето на бизнес планове