IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация отчита изненадващо ускорение

Най-много за ръста на показателя спомага секторът на услугите

16:44 | 29.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Германия се ускорява повече, отколкото икономистите очакват, през юни, отчасти поради по-високите цени, начислени от доставчиците на услуги, които са изправени пред строги хигиенни мерки след облекчаването на блокадите.

Потребителските цени се повишават с 0,8% на годишна база и с 0,7% спрямо предходния месец. Данните са над прогнозите на икономистите, информира Bloomberg. Официалните данни показват рязко увеличение в пазарните стойности на козметиката и козметичните услуги, както и на цените в ресторанти и кафенета, тъй като бизнесът все още  търпи ограничения, за да предотврати разпространението на коронавируса. г г

Икономисти и политици в цяла Европа размишляват от месеци как растежът и инфлацията ще бъдат повлияни от спирането на части от икономиката и бавното възобновяване.

Членовете на Европейската централна банка, които целят растеж на цените в еврозоната от близо до, но малко под 2%, са категорични, че кризата вероятно ще намали търсенето и ще забави инфлацията. В същото време някои икономисти посочиха прекъсванията във веригите на доставки като възможни фактори за внезапни скокове в цените.

От германското статистическото бюро заявиха, че инфлацията в цените на храните е над 4% през юни, докато ръстът в пазарните стойности на услугите е 1,4%. Данните за показателя в Европейския съюз и еврозоната ще бъдат оповестени във вторник от Евростат, статистическата служба на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още