Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германската инфлация отчита изненадващо ускорение

Най-много за ръста на показателя спомага секторът на услугите

Германската инфлация отчита изненадващо ускорение

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Германия се ускорява повече, отколкото икономистите очакват, през юни, отчасти поради по-високите цени, начислени от доставчиците на услуги, които са изправени пред строги хигиенни мерки след облекчаването на блокадите.

Потребителските цени се повишават с 0,8% на годишна база и с 0,7% спрямо предходния месец. Данните са над прогнозите на икономистите, информира Bloomberg. Официалните данни показват рязко увеличение в пазарните стойности на козметиката и козметичните услуги, както и на цените в ресторанти и кафенета, тъй като бизнесът все още  търпи ограничения, за да предотврати разпространението на коронавируса.

Икономисти и политици в цяла Европа размишляват от месеци как растежът и инфлацията ще бъдат повлияни от спирането на части от икономиката и бавното възобновяване.

Още по темата

Членовете на Европейската централна банка, които целят растеж на цените в еврозоната от близо до, но малко под 2%, са категорични, че кризата вероятно ще намали търсенето и ще забави инфлацията. В същото време някои икономисти посочиха прекъсванията във веригите на доставки като възможни фактори за внезапни скокове в цените.

От германското статистическото бюро заявиха, че инфлацията в цените на храните е над 4% през юни, докато ръстът в пазарните стойности на услугите е 1,4%. Данните за показателя в Европейския съюз и еврозоната ще бъдат оповестени във вторник от Евростат, статистическата служба на ЕС.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ръстът на промишленото производство в еврозоната надмина очакванията през април