IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация се ускорява с най-бързите си темпове за последните 10 месеца

Цените в Германия се увеличават с 1,7% през февруари

16:50 | 28.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Германската инфлация се ускорява с най-бързите си темпове от 10 месеца насам, тъй като разходите за храна се повишават. Това е успокояващ знак за Европейската централна банка (ЕЦБ), която се опитва да стимулира растежа на цените, докато се бори със заплахата от разпространяващия се коронавирус, информира Bloomberg.

Въпреки това икономическият растеж на Германия може да бъде по-нисък от прогнозирания от Бундесбанк за 2020 г. заради очакваните сътресения, причинени от епидемията, заяви управителят на централната банка на страната Йенс Вайдман в петък.

Инфлацията в Германия се ускорява до 1,7% през февруари, малко над очакванията на икономистите за ръст от 1,6%. От друга страна доклад за безработицата в страната, публикуван днес, показва, че пазарът на труда остава устойчив към трудностите в сектора на промишлеността.

Редица от ръководителите на ЕЦБ, включително управителят Кристин Лагард, заявиха през последните дни, че следят за разпространението на коронавируса, но все още не виждат необходимост от реакция. В същото време членът на Изпълнителния съвет на институцията Филип Лейн каза в четвъртък, че мерките за облекчаване трябва да бъдат превантивни с цел инфлационните очаквания да останат стабилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 4 години
Аха... да разбираме, че сте получили най-накрая заповед отвъд Океана да престанете да държите лихвите ниски?.... Ясно, ... Колко ви казахз, че треа стане еврото - 1.25-1.30 $?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още